ua en ru

ВСУ підтвердив право населення і підприємств видавати позики під відсотки без ліцензії

Верховний суд України ухвалив рішення, яке може дати позичальникам альтернативний законний спосіб залучення коштів. Вчора було оприлюднено ухвалу суду N6-79цс12 від 18 липня, якою підтверджено право населення і підприємств видавати позики під відсотки без ліцензії. Суд прийшов до висновку, що закон "Про фінпослуги і держрегулювання ринків фінпослуг" може застосовуватися тільки до спеціальних суб'єктів-учасників ринку фінпослуг. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Учасники ринку фінпослуг, наприклад, банки, кредитні союзи, фінансові компанії, для видачі фінансових кредитів повинні отримувати відповідну ліцензію. В той же час до інших юридичних і фізичних осіб закон не застосовується - вони можуть видавати позики і отримувати обумовлені договором відсотки в рамках ст. 1046-1048 Цивільного кодексу.

Щоб заробити на позиці грошей, громадяни повинні укладати письмовий договір, тільки якщо сума позики перевищує 170 грн, а підприємства - у всіх випадках. При отриманні коштів позичальник може надати розписку (ст. 1047). Розмір відсотків встановлюється договором (ст. 1048), але якщо він не визначений, то застосовується облікова ставка НБУ у розмірі 7,5%. Договір позики вважається безпроцентним, якщо він укладений двома фізособами на суму менше 850 грн, або якщо предметом договору є речі.