ua en ru

ВСУ зобов'язав банки платити відсотки за депозитами навіть після смерті вкладників

Банки зобов'язані платити відсотки за депозитами навіть після смерті вкладників. Про це йдеться в правовій позиції судової палати у цивільних справах Верховного суду України (ВСУ) від 4 вересня, пише "Комерсант-Україна".

"Сторонами правовідносин за договором банківського вкладу є банк (боржник) і вкладник (кредитор). Оскільки зобов'язання банку сплачувати проценти на суму вкладу не пов'язана з особою вкладника, у зв'язку зі смертю вкладника (кредитора) таке зобов'язання не припиняється. До спадкоємців переходить право вкладника на вклад і відсотки, нараховані на суму вкладу до дня фактичного повернення", - йдеться в документі, який тепер суди мають використовувати у своїй діяльності.

Зараз банки, як правило, припиняють дію договору банківського вкладу в разі смерті вкладника і, відповідно, припиняють нарахування процентів на депозит. При цьому Цивільним кодексом для отримання спадщини встановлений проміжний строк у шість місяців, протягом яких кошти знаходяться в банку, але відсотки на них не нараховуються.

Відзначимо, що в липні народний депутат Олександр Фельдман (Партія регіонів) подав до парламенту законопроект № 2567а, яким ст. 1061 Цивільного кодексу запропонував зобов'язати банки нараховувати відсотки на вклади до дня повернення не тільки в разі перерахування депозиту вкладнику, але і спадкоємцю.