ua en ru

Вступ в силу нових санкцій ЄС пригальмувала Фінляндія

Фінляндія виступила проти введення нових санкцій щодо Росії, з-за чого Євросоюз змушений на кілька днів відкласти їх введення.

Фінляндія виступила проти введення нових санкцій щодо Росії, з-за чого Євросоюз змушений на кілька днів відкласти їх введення. Про це пише газета The Wall Street Journal з посиланням на заяву прем'єр-міністра країни Олександра Стубба.

За його словами, позиція Фінляндії полягає в тому, що ЄС повинен почекати з введенням нових економічних санкцій проти Росії. "Фінляндія в цілому не вважає, що зараз відповідний час для санкцій)", - сказав Стубб. Він додав, що "ще будуть дискусії з приводу того, якою мірою (санкції) будуть опубліковані в Офіційному журналі ЄС".

Прем'єр Фінляндії підкреслив, що Гельсінкі стурбований можливою відповіддю на санкції з боку Москви.

Видання зауважує, що Фінляндія має спільний кордон з Росією і отримує прибуток від туризму і торгівлі зі своїм східним сусідом. Раніше під час української кризи Фінляндія була серед членів ЄС, які сумнівалися в доцільності нарощування економічного тиску на РФ.

У минулий понеділок країни - члени Євросоюзу узгодили розширення секторальних санкцій проти Росії. У заяві голови Європейської ради Хермана Ван Ромпея йдеться, що вони вступлять в силу після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Публікація, за його словами, відбудеться в найближчі кілька днів". "Це дасть час для оцінки виконання угоди про припинення вогню і мирного плану. У залежності від розвитку ситуації ЄС готовий переглянути узгоджені санкції повністю або частково", - сказано в заяві.

Узгодження нових санкцій проходило не гладко. Очікувалося, що про це рішення буде оголошено в 20:00 МСК, але країни - члени ЄС прийшли до спільної думки через приблизно три години. Агентство Reuters з посиланням на європейські дипломатичні джерела повідомило, що деякі країни ЄС захотіли обговорити можливість відкладення введення нових санкцій, якщо угоду про перемир'я в Україні між Києвом і представниками ДНР і ЛНР буде дотримуватися.

Нові санкції, як очікується, будуть передбачати обмеження з доступу до ринку капіталу, оборонної промисловості та продукції подвійного призначення. Як повідомляли The Financial Times і The Wall Street Journal, заходи ЄС торкнуться оборонних підприємств ("Оборонпром", Об'єднана авіабудівна корпорація, Уралвагонзавод і концерн "Калашников"), енергетичного сектору ("Газпром нафта", "Транснефть" і "Роснефть"), а також фінансового сектора (Ощадбанк, ВТБ і ряд інших російських держбанків).

В інтерв'ю газеті "Ведомости" прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв напередодні заявив, що якщо Брюссель введе санкції проти Росії, Москва дасть на них "асиметричну відповідь". У якості одного з можливих заходів Медведєв назвав закриття російського повітряного простору для західних авіакомпаній.