ua en ru

Вступ України в НАТО неможливий до припинення боїв на Донбасі, - Ішингер

Вступ України в НАТО неможливий до припинення боїв на Донбасі, - Ішингер Фото: Вольфганг Ішингер (yes-ukraine.org)

Люди в Європі будуть налякані, що стануть учасниками цього конфлікту

Вступ України до НАТО неможливий до припинення бойових дій на Донбасі. Про це заявив голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер на 14-тій щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії, повідомляє прес-служба YES.

"Я не бачу на горизонті жодної можливості, щоб усі члени НАТО проголосували за вступ України - немає шансів, поки у вашій країні лунатимуть постріли. Вибачте, але це правда. Люди будуть налякані, що напряму, або опосередковано стануть учасниками цього конфлікту", - сказав він.

При цьому Ішингер додав, що свого часу для країн-кандидатів до вступу в НАТО було розроблено простий тест, який Україна може приміряти до себе.

"Ми розробили такий триступеневий тест. Перше питання - чи ми певні, що країна-кандидат об’єднана в бажанні стати членом НАТО, чи є ризик, що вступ до НАТО розділить цю країну. Друге - чи впевнені, що серед членів НАТО є консенсус, що все добре. Третє і ключове - чи ми певні, що запрошення саме цієї країни зміцнить європейську та євроатлантичну безпеку", - зазначив він.

На думку Ішингера, Україні такий тест скласти наразі не вдасться.

"Якби ви зараз застосували цей тест до України, то не отримали б три позитивні відповіді. Можливо, ви би отримали два знаки запитання. Якщо зараз членам НАТО запропонувати всерйоз розглянути питання вступу України до Альянсу в найближчі місяці, чи роки - тут би не було єдності. Звичайно, ключова проблема - конфлікт, це би підштовхнуло дуже багатьох членів НАТО сказати: якщо ми приймаємо Україну, то одночасно отримуємо проблеми з Росією!" - підсумував він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вступ України до НАТО підтримують 58% європейців.