ua en ru

Вступ України в НАТО підтримує 58% європейців, у ЄС - 48%, - дослідження

Вступ України в НАТО підтримує 58% європейців, у ЄС - 48%, - дослідження Фото: ЄС і Україна на карті (upload.wikimedia.org)

Найбільшу підтримку ідея вступу України в ЄС отримала в Литві і Польщі, найменшу - в Нідерландах

Вступ України до НАТО підтримують 58% європейців, і лише 48% - вступ України до Європейського Союзу. Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного компанією Kantar Public на замовлення Ялтинської європейської стратегії, повідомляє прес-служба YES.

Зазначено, що найбільшу підтримку ідея вступу України в ЄС отримала в Литві і Польщі (68% і 67% відповідно), найменшу - в Нідерландах (27%). Рівень підтримки у Франції, Німеччині та Великобританії - менше половини опитаних.

Водночас ті, хто виступає проти вступу України до ЄС, аргументують це різними причинами. Третина опитаних вважає, що ЄС на даному етапі свого розвитку не може дозволити собі подальше розширення. І стільки ж (31%) вважають, що прийняття України спровокує економічні проблеми в Євросоюзі.

"40% тих, хто підтримує вступ України, вважають головним аргументом те, що Україна є частиною Європи. А 34% прихильників вступу підкреслюють, що цей крок допоможе посилити демократію в Україні", - йдеться в повідомленні.

Що стосується вступу України до НАТО, то майже в кожній країні, де проводилося дослідження, більшість виступає за те, щоб прийняти Україну в члени Північноатлантичного альянсу. Навіть у Франції і Нідерландах за це виступає 49%, в інших країнах рівень підтримки більший. У Литві та Польщі він сягає 72% і 76% відповідно.

Як повідомляється, головним аргументом на користь інтеграції України в НАТО європейці вважають її протистояння з Росією (40% від числа тих, хто підтримує вступ). Крім того, 28% вважають, що вступ України до НАТО посилить здатність Європи чинити опір російській агресії.

У ході дослідження було опитано громадян семи країн Євросоюзу - Німеччини, Франції, Італії, Литви, Великобританії, Польщі та Нідерландів - за репрезентативною для кожної з країн соціологічною вибіркою (понад 1000 осіб на країну).

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко висловлював переконання в тому, що Україна буде членом Європейського Союзу.