ua en ru

Набув чинності перший етап нових санкцій США проти Росії

Набув чинності перший етап нових санкцій США проти Росії Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Мета санкцій - обмежити доступ РФ до "чутливих товарів і технологій", пов'язаних із нацбезпекою США

Санкційні заходи Сполучених Штатів Америки (США) проти Російської Федерації (РФ) у зв'язку із застосуванням хімічної зброї на території Великобританії сьогодні, 27 серпня, вступили в силу. Відповідний документ опубліковано на сайті Федерального реєстру США.

В документі наголошується, що санкції вводяться за використання Росією отруйної речовини "Новичок" у Великобританії.

Мета нових санкцій - обмежити доступ Росії до "чутливих товарів і технологій", пов'язаних з національною безпекою США.

З документа також випливає, що санкції вводяться згідно із Законом про контроль за хімічною та біологічною зброєю з 1991 року, згідно з якими уряд США зобов'язаний застосувати набір з п'яти видів обмежень - припинення надання іноземної допомоги, припинення поставок озброєнь та фінансування для закупівлі зброї, відмову в американських госкредитах і заборона експорту в Росію товарів і технологій, чутливих з точки зору національної безпеки США

Крім того, санкції забороняють експорт в Росію товарів і технологій, контрольованих американськими регуляторами за критерієм "Національна безпека" (це, наприклад, авіоніка, підводні апарати, деякі газові турбіни, калібрувальне обладнання і т. д.).

Також обмеження стосуються фінансової допомоги Росії, надання кредитів, кредитних гарантій, експорт товарів і послуг, перелічених у списку санкцій, продажу РФ озброєння, оборонних товарів і послуг.

У свою чергу РФ заперечує свою причетність до отруєння Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в британському місті Солсбері в березні цього року.

Відзначимо, другий етап санкцій буде введений через 6 місяців, якщо Росія не виконає вимоги, пов'язані з припиненням використання хімічної зброї.

Нагадаємо, раніше, 24 серпня, Держдепартамент Сполучених Штатів Америки опублікував документ деталями першого етапу санкцій проти Російської Федерації.

За даними документа, США вирішили не використовувати весь пакет санкцій, а лише санкції на імпорт чутливих американських технологій.

Також повідомлялося, що 21 серпня США розширили санкції проти Росії. Під обмежувальні заходи потрапили росіяни Антон Нагібін і Марина Царьова. Обидва вони пов'язані з петербурзькою компанією DiveTechnoService ("Дайвтехносервис"), санкції проти якої були введені ще в червні за ймовірні контакти з російськими спецслужбами.