ua en ru

Зустріч Януковича і Путіна з приводу відносин з МС відбудеться, коли Україна буде готова прийняти умови Росії, - джерело

Зустріч Президента України Віктора Януковича і Президента Росії Володимира Путіна з приводу відносин з Митним союзом відбудеться, коли Україна буде готова прийняти умови Росії. Про це пише "Комерсант-Україна".

У Кремлі стверджують, що ще в ніч на вівторок стало очевидним безглуздя запланованої зустрічі Януковича і Путіна, після чого сторони домовилися відмовитися від неї. "Наша позиція в цьому питанні принципова. Як тільки Україна буде готова прийняти російські умови, тоді і відбудеться зустріч", - резюмувало джерело в Адміністрації Путіна, не уточнивши, чиїй позиції - українській або російській - відповідав пакет документів, підготовлених до підписання глава держави в рамках візиту, що планувався.

Джерело повідомило, що деталі зустрічі трималися в таємниці - МЗС двох країн були фактично усунені від підготовки, весь діалог проводився на рівні Адміністрацій Президентів Росії і України. При цьому, за словами співбесідника, при підготовці до візиту Київ демонстрував готовність до підписання пакету документів, але у Москви залишалися сумніви з приводу готовності України виконувати взяті на себе зобов'язання.

"До вечора понеділка Київ продовжував переконувати нас переглянути нині існуючий газовий контракт, не даючи при цьому гарантій вступу до Митного союзу, - говорить співбесідник. - Ми ж позначали свою позицію: якщо не буде юридичних гарантій вступу, то мови про перегляд газових угод бути не може". За його даними, Україна пропонувала свій вступ в ЄврАзЕС з обіцянкою продовжити інтеграцію в МС після ліквідації всіх перешкод, зокрема конституційних обмежень. Але цього Москві виявилося недостатньо.

У Кремлі пам'ятають, що один з колишніх членів ЄврАзЕС - узбекистан - свого часу припинив членство в цій організації. Україна, отримавши жадану знижку на газ, також могла б відмовитися від продовження процесу вступу в МС, а згодом за прикладом своїх узбецьких колег і зовсім вийти з ЄврАзЕС.

Читайте також: Зустріч Януковича і Путіна перенесли на невизначений термін