ua en ru

Зустріч глав "нормандської четвірки" відбудеться в Мінську 11 лютого

Зустріч глав "нормандської четвірки" відбудеться в Мінську 11 лютого

У Мінську 11 лютого 2015 р. запланована зустріч Президента України Петра Порошенка, федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, Президента Франції Франсуа Олланда та Президента Росії Володимира Путіна. Про це заявив офіційний представник канцлера Німеччини Штеффен Зайберт, передає Reuters.

За його словами, лідери чотирьох країн вранці провели телефонні переговори, однак про їх подробиці поки не повідомляється.

Зайберт також уточнив, що на початок тижня заплановано засідання тристоронньої контактної групи.

Нагадаємо, 15 січня глави України, Росії, Німеччини та Франції повинні були зустрітися в Астані, щоб обговорити поточну ситуацію на Донбасі, однак після того, як зустріч глав МЗС цих країн закінчилася безрезультатно, переговори на найвищому рівні було вирішено не проводити.

За словами міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайера, доля мирного плану для України проясниться в найближчі дні.

Зазначимо, деталі плану поки невідомі. Раніше ЗМІ повідомили, що Путін також пред'явив свої вимоги до нового плану. Вони передбачали автономію для Луганської та Донецької областей у рамках своїх адміністративних кордонів; гарантії безпеки й недоторканності "органам влади" в ДНР і ЛНР, обраним 2 листопада; гарантії щодо проведення конституційної реформи, що передбачає децентралізацію та федералізацію.

Також вчора в ефірі французького телебачення Олланд заявив, що його з Меркель план передбачає створення демілітаризованої зони на Донбасі від 50 до 70 км за нинішньої лінії зіткнення. Він також зазначив, що східним регіонам необхідно буде надати більше автономії.

У свою чергу Меркель заявила, що не впевнена в результативності переговорів з Путіним.