ua en ru

Зустріч лідерів політичних партій Греції з обговорення угоди з кредиторами перенесена на 8 лютого

Зустріч лідерів політичних партій Греції, на якій мало відбутися обговорення угоди з міжнародними кредиторами, перенесена на 8 лютого, повідомляє Reuters. Представник однієї з партій Греції, що побажав зберегти анонімність, повідомив, що зустріч перенесена, оскільки в учасників не було можливості ознайомитися з текстом угоди.

Нагадаємо, в жовтні 2011 р. Євросоюз схвалив другу за півтора роки програму фінансової допомоги Греції обсягом 130 млрд євро, що передбачає також скорочення грецького боргу по облігаціях, що належать приватному сектору (банки, страхові компанії, пенсійні фонди і тому подібне). Проте ні переговори Греції і приватних кредиторів по параметрах реструктуризації бондів, ні узгодження умов нових кредитів від ЄС і МВФ ще не завершені.

Раніше джерела в Євросоюзі повідомили, що обсяг нової програми може бути збільшений до 145 млрд євро, щоб допомогти в рекапіталізації грецьких банків, які також повинні будуть обмінювати держоблігації країни з втратою вартості.

Якщо Греція не отримає нові кредити, вона не зможе розплатитися по облігаціях на 14,5 млрд євро, термін погашення яких наступає в березні 2012 р. В цьому випадку країна оголосить офіційний дефолт.

Нагадаємо, комісар ЄС з морських справ і рибальства Марія Даманакі заявила, що питання виходу Греції з єврозони перейшло в площину реальної підготовки. У відповідь єврокомісар з цифровізації Нейлі Кроес заявила, що єврозона вистоїть, навіть якщо Греції доведеться покинути валютний блок.