ua en ru

Зустріч лідерів "нормандської четвірки" може відбутися вже в грудні, - Медведчук

Зустріч лідерів "нормандської четвірки" може відбутися вже в грудні, - Медведчук Фото: Віктор Медведчук

Віктор Медведчук, спецпредставник з питань гуманітарного характеру в рамках Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях, у коментарі ЗМІ розповів, коли відбудеться наступна зустріч в "нормандському форматі".

За словами політика, все залежить від того, що намітили останній раз в Берліні учасники "нормандського формату".

"Це стосується необхідності напрацювати так звану дорожню карту для реалізації Мінських угод. Учасники зустрічі взяли на це місяць, в чому, звичайно, є сумніви. Якщо зустріч відбудеться, то це може бути в грудні, коли учасники повинні затвердити напрацювання радників глав чотирьох держав і міністрів закордонних справ вже на рівні лідерів", — сказав Медведчук.

На думку політика, питання, де відбудеться зустріч, навряд чи обговорювалося, але вона відбудеться "100% не в Україні". Також Медведчук розповів, що налаштований більш оптимістично, ніж до останньої зустрічі в Берліні.

"Чому? Тому що сьогодні в Україні відчуваються рухи, які спрямовані не тільки на складання "дорожньої карти", але більш активно обговорюється закон про вибори (на Донбасі. ― Ред.), який або замовчувався раніше, або викликав шквал критики. Так от, шквал критики залишився, але влада і в особі представників МЗС, і глави держави говорить про те, що повинні мати місце: встановлення безпеки, узгодження закону про вибори, його прийняття і проведення виборів. Тому вже навіть риторика, яка змінилася, дає привід для оптимізму", — зазначив політик.

Нагадаємо, Віктор Медведчук з перших днів протистояння на Сході України відстоює ідею врегулювання конфлікту виключно мирним шляхом.

За його участю у переговорах з обміну утримуваними особами з грудня 2014 року звільнено вже 404 людини.