ua en ru

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна: подробиці

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна: подробиці Фото: Путін і Трамп (flickr.com/helsinki2018)

Дональд Трамп і Володимир Путін провели переговори і дали спільну прес-конференцію

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна пройшла сьогодні, 16 липня, в столиці Фінляндії - місті Гельсінкі. Саміт двох президентів почався близько 14:00 за місцевим часом, із запізненням на годину. Всі подробиці зустрічі, онлайн-трансляція, фото і відео - в матеріалі РБК-Україна.

19:00 На цьому прес-конференція, яку за словами кореспондента РБК-Україна вів Дмитро Пєсков, закінчилася.

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна: подробиці

Фото: Дональд Трамп і Володимир Путін (flickr.com/helsinki2018)

P. S. З незрозумілої ситуації з журналістом - співробітник американського видання написав на табличці питання про заборону ядерної зброї. Але чому-то це вважали небезпечним предметом, і журналіста вивели із залу.

18:58 Кримське питання. Трамп вважає Крим українським і не визнає анексію.

"Позиція Трампа по Криму відома і він її дотримується. Він вважає незаконним приєднання Криму до Росії. У нас інша позиція", - заявив Путін.

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна: подробиці

Фото: Дональд Трамп (flickr.com/helsinki2018)

18:54 "Спецслужби США заявили про втручання Росії у вибори в Америці. Путін заявив, що вони цього не робили. Кому ви вірите?" - запитав журналіст Трампа.

"Мої люди прийшли до мене і сказали, що це Росія. Путін мені відповів, що це не вони. Я вірю обом сторонам. Я хочу побачити сервери. Ми не зрозуміємо нічого, поки не побачимо сервери. Я довіряю нашій розвідці, але Путін заявив, що цього не робив і запропонував співпрацю в цьому питанні. Я думаю, що це непогана ідея, - сказав Трамп.

"Я вважаю Росію демократичною державою. Я сподіваюся, що ви не відмовляєте в цьому і своїй країні. Я думаю, що рішення по цій справі може винести тільки суд", - заявив Путін.

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна: подробиці

Фото: Трамп і Путін (flickr.com/helsinki2018)

18:33 Північний потік - 2 і транзит газу через Україну:

"Я запевнив пана президента (Трампа, - ред.) у тому, що Росія готова зберегти цей транзит (транзит газу через Україну, - ред.). Більше того, ми готові продовжити транзитний контракт, який закінчується у наступному році у разі врегулювання спору між господарюючими суб'єктами в Стокгольмському арбітражному суді", - заявив Путін.

18:20 Українське питання. За словами Путіна, вони з Трампом обговорили Україну, зокрема, важливість дотримання мінських домовленостей. Президент РФ зазначив, що США повинні активніше брати участь у контролі над їх виконанням.

18:12 Прес-конференція почалася.

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна: подробиці

18:07 Якась цікава історія сталася в залі, де преса очікує Трампа і Путіна. В зал зайшли двоє чоловіків, швидше за все охорона, підійшли до чоловіка і попросили його вийти, він довго не погоджувався, але все таки вийшов, залишивши речі на місці. Повернувся в супроводі якогось чоловіка за своїми речами і в цей час сталася незрозуміла бійка за аркуш паперу. Швидше за все, журналіст написав щось нецензурне або недоречне і планував показати це під час брифінгу.

17:38 Тим часом зал вже заповнений, всі очікують Трампа і Путіна, які незабаром з'являться.

17:17 У залі, де відбудеться спільна прес-конференція Трампа і Путіна, вже збираються журналісти.

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна: подробиці

16:45 Кореспондент РБК-Україна повідомляє про те, що особиста зустріч президентів США і Росії, яка тривала близько 2 годин, закінчилася. Тепер до Трампу і Путіну приєдналися їхні делегації і переговори тривають у розширеному складі.

15:02 CNN, посилаючись на американських чиновників, повідомили три причини, за якими зустріч Трампа і Путіна проходить один на один. По-перше, Трамп хоче оцінити президента РФ і встановити з ним відносини. По-друге, президент США побоюється витоків інформації про деталі переговорів. І по-третє, Трамп не хоче втручання в розмову помічників, у яких може бути більш жорстка позиція по відношенню до Росії.

14:15 Відбулася протокольна зустріч Трампа і Путіна для журналістів. За словами Путіна, прийшов час ґрунтовно обговорити важливі теми. А Дональд Трамп ж розпочав свою вітальну промову з того, що було цікаво вчора спостерігати за фіналом Чемпіонату світу з футболу. Також американський президент виділив декілька тем, які будуть обговорюватися в ході зустрічі. За його словами, це торгівля, військові питання, Китай і ядерна політика.

Зараз президенти відправилися на переговори, за підсумками яких відбудеться спільна прес-конференція. Зустріч президентів почалася з запізненням приблизно на годину, тому спільний брифінг швидше за все відбудеться не в 16:30-16:50, як планувалося, а о 17:30-17:50.

13:55 З'явився кортеж Дональда Трампа.

13:47 Серед протестувальників з'явилося кілька людей з українськими прапорами, які скандують "Stop Putin" і "Freedom for Ukraine".

13:45 Нагадаємо, що зустріч повинна була початися ще в 13:00.

13:35 Та ось, з запізненням на 35 хвилин, Путін прибув до президентського палацу, де має розпочатися зустріч. Його кортеж досить великий, присутня навіть швидка.

Акції перед зустріччю Дональда Трампа і Володимира Путіна в Гельсінкі

Опубліковано РБК-Україна Понеділок, 16 липня 2018 р.

В той час, як кортеж проїжджав повз присутніх глядачів та учасників акції протесту, хтось з натовпу почав голосно нецензурно висловлюватися на адресу Путіна.

13:15 Володимир Путін вже прибув до Гельсінкі. Його кортеж вирушив з аеропорту до палацу, де пройдуть переговори з Трампом.

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна: подробиці

13:06 серед протестуючих є люди з плакатами, що закликають до свободи слова в Росії і звільнення політв'язнів.

12:56 В сторону палацу проїхав перший кортеж. Судячи з фінського прапора це був президент Фінляндії Саулі Нійністе.

12:54 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, правопорядок охороняють поліцейські, військові, а також співробітники Secret Service Дональда Трампа. Крім того, над містом кружляють вертольоти - це стандартні заходи безпеки під час візиту президента США куди-небудь.

12:52 За оцінками фінської преси, вранці у марші взяли участь близько 2,5 тисяч осіб. Після того, як вони пройшли по вулиці, учасники акції протесту залишилися на площі в очікуванні кортежів Путіна і Трампа

12:43 Серед учасників акції протесту проти політики Путіна є люди з плакатами із закликом звільнити Олега Сенцова.

12:28 У Трампа, як він сам говорив, очікування від цієї зустрічі не високі. Як повідомляють дипломатичні джерела РБК-Україна, у президента США пропрацювали кілька можливих сценаріїв бесіди Трампа і Путіна - варіанти реакцій та відповідей президента Росії в ході саміту.

12:11 На площі зібралися не тільки протестанти, а й просто перехожі та туристи, яким цікаво подивитися на кортежі президентів (адже більше нічого побачити і не вийде).

12:03 В натовпі учасників акції протесту можна побачити плакат із закликом зупинити окупацію України.

12:00 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, на ці дні у Фінляндії відновили прикордонний контроль, навіть всередині шенгенської зони. Однак перевірка вибіркова і перевіряють не всіх.

Акції перед зустріччю Дональда Трампа і Володимира Путіна в Гельсінкі

Опубліковано РБК-Україна Понеділок, 16 липня 2018 р.

11:58 Серед протестуючих є представники Amnesty International. Вони закликають Путіна і Трампа "зробити права людини знову великими".

11:50 Також на площі зібралися протестуючі, які виступають проти політики Трампа. Вони пройшли маршем по вулиці і тепер розташувалися біля палацу.

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна: подробиці
Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна: подробиці

11:34 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, в цьому будинку - у палаці президента Фінляндії - пройдуть переговори Трампа і Путіна. Підступи до нього закриті, а неподалік зібралася невелика група протестуючих проти президента Росії, в числі яких є кілька українців, а також біженець з Бурятії.

Зустріч Дональда Трампа і Володимира Путіна: подробиці

Трамп прибув до Гельсінкі вчора ввечері

Дональд Трамп прибув до Гельсінкі вчора, 15 липня. В 21:06 він разом з дружиною Меланією спустився по трапу літака.

Прибуття президента США Дональда Трампа в Гельсінкі на переговори з президентом РФ Володимиром Путіним

Опубліковано РБК-Україна Неділя, 15 липня 2018 р.

Перед зустріччю з Путіним, у Трампа також заплановані переговори з президентом Фінляндії Саулі Нійністе.

Як пройде зустріч

Як відомо, зустріч Трампа і Путіна триватиме півтори години і пройде в два етапи - спочатку президенти проведуть переговори один на один, а після цього до них приєднаються делегації США та Росії. Також, за підсумками саміту повинна бути прийнята спільна декларація, яка буде озвучена в ході прес-конференції в 16:50. Крім того, зустріч проведуть глава МЗС Росії Сергій Лавров і держсекретар Майк Помпео.

Про що будуть говорити

Як повідомили у Вашингтоні, мова в ході зустрічі буде йти про відносини США і Росії, в тому числі і про питання національної безпеки. Також президенти обговорюватимуть питання України, Сирії, контроль над озброєнням, втручання РФ у вибори в США, і, можливо, припинення американських військових навчань в балтійському регіоні.

Як Трамп заявив, що його зустріч з російським колегою не буде довгою. За словами президента США, він повністю готовий до зустрічі з Путіним. У той же час, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков очікує, що ці переговори будуть складними.

Незважаючи на наявність питання України та порядку зустрічі Трампа і Путіна, президент України Петро Порошенко не чекає якихось сюрпризів від цього саміту. За його словами, "це буде просто зустріч і початок дискусії".