ua en ru

ТСК з перевірки суддів продовжила свої повноваження

ТСК з перевірки суддів продовжила свої повноваження Фото: ТСК

Рішення було прийнято шляхом голосування, в результаті якого вісім голосів "за" та один - "проти"

Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів ухвалила рішення про зміни до регламенту, що продовжують термін її повноважень. Про це повідомляє прес-служба Вищої ради юстицій.

Повідомляється, що до строку повноважень комісії не зараховується час, протягом якого ТСК не могла реалізовувати свої повноваження через відсутність повноважного складу, передбаченого законом.

Рішення було прийнято шляхом голосування, в результаті якого вісім голосів "за" та один - "проти".

"Кожен з нас, хто погодився бути призначеним до складу цієї комісії взяв на себе відповідальність і погодився відпрацювати 1 рік. 24 жовтня 2014 року склад комісії був неповноважний, оскільки зі складу Комісії вийшов суддя Верховного Суду у відставці. Ми не відпрацювали рік, який ми були зобов'язані відпрацювати на користь громадян України, на користь держави. У нас зараз залишилися нерозглянуті справи, які досліджені, які ми готові виносити на обговорення та заслуховувати, і я вважаю, що це наш обов'язок продовжити цю роботу", - заявила юрист Катерина Смирнова.

Свою роботу ТСК розпочала 12 червня 2014 р. - з часу призначення до її складу дев'яти осіб: п'яти - Пленумом Верховного Суду України та чотирьох - Урядовим уповноваженим з антикорупційної політики. З вибуттям зі складу ТСК судді Верховного Суду України у відставці Юрія Кармазіна 24 жовтня 2014 р. комісія втратила правомочність. Крім того, 5 грудня 2014 року член комісії, суддя Верховного Суду України у відставці Станіслав Щотка подав заяву про звільнення у зв'язку із призначенням на посаду члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відповідно до наказу Голови Державної судової адміністрації України від 5 грудня 2014 р.

Відзначимо, що тимчасову спеціальну комісію з перевірки суддів судів загальної юрисдикції було створено при Вищій раді юстиції відповідно до Закону України "Про відновлення довіри до судової влади в Україні" строком на один рік. Її метою є проведення перевірок дій суддів, що виносили рішення проти учасників масових акцій протестів в Україні у період з 21 листопада 2013 р. по 11 квітня 2014 р., та інших рішень судів, визначених у статті 3 Закону.

Нагадаємо, 2 червня 2015 р. Рада припинила повноваження члена ТСК з перевірки суддів Владислава Голуба.