ua en ru

ТСК з перевірки суддів направила до ВРЮ висновків на 46 суддів щодо порушення ними присяги

ТСК з перевірки суддів направила до ВРЮ висновків на 46 суддів щодо порушення ними присяги Фото: ВРЮ

До комісії за період її існування надійшло біля 3 тис звернень

Тимчасова спеціальна комісія (ТСК) з перевірки суддів судів загальної юрисдикції за частиною своєї роботи направила до Вищої ради юстиції 41 висновок на 46 суддів щодо порушення ними присяги. Про це під час прес-конференції заявив голова Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції Володимир Мойсик, передає кореспондент РБК-Україна.

"До комісії за період її існування надійшло біля 3 тис звернень. Із них без безпосередньої скарги на дії суддів було 2 192 заяви. Всього відкрито 309 перевірочних проваджень у комісії відносно 331 судді. Із закінченям перевірок Тимчасова спеціальна комісія направила до Вищої ради юстиції 41 висновок на 46 суддів про порушення ними присяги і про звільнення їх із займаних посад. До Вищої кваліфікаційної комісії суддів України скеровано 12 матеріалів перевірок щодо 12 суддів з тим, щоб вони були піддані заходам дисциплінарного впливу. До Генеральної прокуратури України комісія висновки не направляла. Відносно 5 суддів комісія ухвалила рішення про припинення перевірок у зв'язку з тим, що у діях суддів не встановили порушень присяги чи наявність ознак дисциплінарного проступку", - повідомив він.

Водночас, перший заступник голови Тимчасової спеціальної комісії з перевірки судів загальної юрисдикції Маркіян Галабала уточнив, що загалом найбільше скарг стосувалися рішень суддів щодо справ під час Євромайдану.

"Найбільше скарг - це більше 100 - стосувалися трьох категорій. Перша категорія - це справи про обмеження проведення мирних зібрань. Це ті рішення, які ухвалювалися адміністративними судами по всій Україні про заборону проведення мирних акцій під час Євромайдану. Також до найбільш поширеної категорії скарг, які надійшли до комісії, це рішення про тримання під вартою учасників процесу і про їхній арешт. І третя категорія - так само дуже поширена, яка мала місце по всій території, рішення, які приймалися по всій території Україні, - це рішення про позбавлення права на керування транспортними засобами учасників Автомайдану", - сказав він.

Нагадаємо, у ВРЮ рекомендують відкрити дисциплінарні справи стосовно 19 суддів.