ua en ru

Всеукраїнський форум представників місцевої влади закликав закріпити децентралізацію влади в тексті нової Конституції

Всеукраїнський форум представників обласних та Севастопольської міської рад, Верховної Ради Автономної Республіки Крим закликав закріпити децентралізацію влади в тексті нової Конституції.

Всеукраїнський форум представників обласних та Севастопольської міської рад, Верховної Ради Автономної Республіки Крим закликав закріпити децентралізацію влади в тексті нової Конституції. Про це йдеться в заяві, прийнятій учасниками форуму м. Ялта 12 лютого 2014 р., повідомляє прес-служба Верховної Ради АР Крим.

"Вихід з процесу суспільного протистояння, що виникло в ці кілька місяців, що потребує негайних конкретних дій, так і невідкладного формування стратегії суспільного переустрою України в перспективі.

Першочергові кроки, на наше переконання, повинні полягати в наступному:

1. Прийняття всіма сторонами конфлікту в центрі і на місцях взаємного добровільного зобов'язання відмовитися від будь-яких насильницьких дій.

2. Залучення в переговорний процес між центральною владою та опозиційними силами, представленими у Верховній Раді, законно обраних представників територіальних громад.

3. Відмова від різного роду ультиматумів при здійсненні переговорів, переклад їх із статусу позиційних (тобто з позиції сили) в статус принципових (тобто ставлять метою досягнення головного завдання дня - припинення громадського протистояння і відновлення громадянського миру).

4. Безумовне виконання досягнутих угод з врегулювання конфліктної ситуації в Україні, в порядку, встановленому законом України "Про внесення змін до закону України "Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання в зв'язку з подіями, що мали місце під час проведення мирних зібрань", який передбачає звільнення захоплених адміністративних будівель, розблокування транспортних комунікацій і звільнення затриманих учасників акцій протесту", - наголошується в заяві.

На думку авторів документа, запобігання повторення конфліктів подібного масштабу в майбутньому, повернення України на шлях впевненого соціально-політичного і економічного розвитку настійно вимагають здійснення системних змін в організації народовладдя в Україні та діяльності всіх відповідальних політичних і громадських сил.

"До їх числа ми відносимо насамперед:

1. Послідовну децентралізацію влади в нашій державі шляхом розширення повноважень місцевого самоврядування з головною і першочерговою метою всебічного забезпечення безпеки життя громадян України. А також відповідний цієї мети перегляд податкової та бюджетної політики держави.

2. Законодавче забезпечення безпосереднього народовладдя в Україні, тобто прийняття дієвих раконов про місцевих і державному референдуми.

3. Формування законодавства про вибори в органи державної влади і місцевого самоврядування, забезпечує належний професійний і моральний рівень депутатського корпусу та пряму відповідальність депутатів у разі невиконання ними своїх безпосередніх обов'язків.

Ці та інші, не менш значущі аспекти внутрішньої та міжнародної політики України, включаючи принципи і характер економічних взаємовідносин, повинні знайти своє повноцінне відображення в новій Конституції України", - сказано в заяві.