ua en ru

Усеправославний Собор на Криті не обговорюватиме церкву в Україні, - РПЦ

Усеправославний Собор на Криті не обговорюватиме церкву в Україні, - РПЦ Фото: Собор церков на Криті

Патріарх Варфоломій пообіцяв Кирилу не вносити це питання до порядку денного

Собор православних церков, який проходить на Криті під головуванням Константинопольського патріарха Варфоломія, не обговорюватиме ситуацію в православній церкві в Україні і не має наміру вносити це питання до порядку денного. Про це заявив радник патріарха Російської православної церкви архідиякон Іван Хрісавгіс в інтерв'ю "РИА Новости".

Напередодні Собору Верховна Рада звернулася до Константинопольського патріарха з проханням визнати незалежність Української православної церкви від Московського патріарха. У зв'язку з відмовою глави РПЦ Кирила їхати на Собор стали з'являтися припущення, що питання може бути внесене до порядку денного.


На питання, чи планується піднімати на Соборі питання про визнання Автокефальної церкви в Україні, Хрісавгіс відповів, що це не є частиною обговорень цього Собору.

"Це ми знаємо точно, оскільки нові теми не будуть виноситись на обговорення Собору. Цього вимагав і патріарх Кирило на попередньому Синаксисі (в Шамбезі - ред.), що він не хотів би цього. І, звичайно, він хотів зобов'язань і сказав, що не приїде, якщо буде обговорення ситуації в Україні. Святіший (патріарх Варфоломій) пообіцяв це, і Константинополь не буде проводити це обговорення", - сказав отець Іоанн.

Нагадаємо, нещодавно президент Петро Порошенко наголосив на важливості створення в Україні єдиної помісної православної церкви, адміністративно незалежної від інших держав.