ua en ru

Світовий банк: Стрімке зростання цін на продовольство загрожує новою соціальною нестабільністю в світі

Світові ціни на продовольство залишаються близькими до рекордних показників 2008 р. і постійна інфляція в країнах з низьким рівнем доходу загрожує новою соціальною нестабільністю у світі. Про це на відкритті засідання Всесвітнього банку 14 квітня повідомив його голова Роберт Зеллік, передає Bloomberg.
За його словами, індекс цін на продукти харчування виріс за рік на 36%. Особливо росли ціни на кукурудзу, пшеницю і сою, а на рис - залишалися більш стабільними.
"Світ повинен відновити зусилля на постачання продовольства уразливим країнам", - заявив Р.Зеллік.
Він нагадав, що подорожчання їжі сприяло виступам у Північній Африці і на Близькому Сході, які скинули лідерів у Єгипті та Тунісі. Банк оцінює, що 44 млн людей опинилися в злиднях з червня в результаті стрімкого підвищення цін на продовольство.

Банк вважає, що зростання цін на продукти харчування пов'язане з більш високими цінами на нафту. Він оцінює, що 10%-е збільшення цін на сиру нафту пов'язане з 2,7%-м зростанням індексу цін на продукти харчування. Р.Зеллік зазначив, що сира нафта подорожчала на 35% за останні три місяці.

Фактори, що впливають на зростання цін на продовольство, включають також "важкі погодні умови в країнах-експортерах зерна", в тому числі Росії та Австралії. А зростання попиту на продукти харчування випереджає зростання виробництва в останні десятиліття.