ua en ru

Світовий банк підняв межу бідності до 1,9 дол. в день

Світовий банк підняв межу бідності до 1,9 дол. в день Фото: Світовий банк

Раніше вона перебувала на позначці в 1,25 дол.

Світовий банк (СБ) підняв межу бідності з 1,25 дол. до 1,9 дол. в день. Про це повідомляє ТАСС, посилаючись на заяву Президента СБ Джим Ен Кіма,

"Нова межа бідності складе 1,9 долара на день", - зазначив він під час бесіди з журналістами.

На думку американських експертів, які раніше дізналися про можливе підвищення порогу бідності ЗМІ, це призведе до того, що під категорію живуть за межею бідності по всьому світу потраплять мільйони людей.

За словами Джим Ен Кіма, на рішення СБ вплинуло зниження купівельної спроможності у світі. "Ми взяли 15 найбідніших країн і ретельно вивчили всі аспекти того, як живуть люди в цих країнах, особливо їх споживчий кошик", - розповів президент банку. В результаті дослідження експерти прийшли до висновку, що сьогодні бідним потрібно щоденний дохід у 1,9 долара, щоб купити ті ж продукти, які вони купували при аналогічному показнику в 1,25 дол. у 2008 році, пояснив глава організації.

"якби ми залишили показник 1,25 долара, то з урахуванням зміни цін, яке відбулося в світі, це призвело б до значного зниження рівня бідності, пояснив головний економіст СБ Каушика Басу, який також брав участь у бесіді. "Іншими словами, підвищення планки до 1,9 дол. відбулося фактично тому, що ми хотіли зафіксувати реальну межу бідності", - зазначив він. На рішення змінити планку вплинула економічна ситуація в Індії, яку Басу назвав "одним з головних визначальних чинників". "По абсолютної чисельності бідних Індія є лідером, при цьому країна зараз розвивається швидше, ніж інші зростаючі економіки", - сказав він.

Незважаючи на підвищення планки, частка незаможних жителів планети, згідно з прогнозами Світового банку, в 2015 році вперше опуститься нижче 10 відсотків. "Виходячи з нового показника, за прогнозами СБ, загальне число людей у світі, які живуть за межею бідності, ймовірно, впаде з 902 млн у 2012 році, або 12,8 відсотків світового населення, до 702 млн у цьому році, або 9,6 відс світового населення", - зазначив Джим Ен Кім.

Глава СБ вважає, що "світ наближається до своєї мети по остаточній перемозі над крайньою формою бідності до 2030 року". Серед головних причин зниження числа живуть у крайній убогості президент назвав "стійкі темпи зростання в країнах, інвестиції в освіту, охорону здоров'я, програми соціального страхування і системи соціальних гарантій". "Ми розуміємо, що ліквідувати крайню бідність буде надзвичайно складно", - визнав Джим Ен Кім.

Він зазначив, що "половина живуть за межею бідності до 2020 року буде припадати на нестабільні держави". "Але ми все ще вважаємо, що можемо досягти нашої мети, яка полягає в зниженні показника бідності до менш ніж трьох відсотків світового населення за 15 років", - підкреслив глава фінансової структури.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Світовий банк може підняти межу бідності.