ua en ru

Всі учасники Євромайдану будуть позбавлені від переслідувань, - нардеп

Закон про амністію учасників Євромайдану звільняє від відповідальності осіб, які були учасниками акції протесту з 21 листопада до дня набрання чинності закону. Про це повідомив нардеп від «Батьківщини» Павло Петренко, який є співавтором цього закону.

Законом про амністію всі кримінальні виробництва та виробництва з адміністративних правопорушень щодо учасників акцій, відкриті з 21 листопада, підлягають закриттю без будь-яких наслідків для затриманих, підкреслив депутат. Крім того, за його словами, згідно з цим законом не можуть бути відкриті нові кримінальні та адміністративні провадження проти протестувальників.

Він пояснив, що опозиція змогла наполягти на тому , щоб замінити формулювання «осіб, пов'язаних з участю в акціях протесту» на формулювання «учасників акції». Нардеп зазначив, що співробітники правоохоронних органів, згідно з чинним законодавством, не можуть бути учасниками протестних акцій.

Тобто, підкреслив нардеп, закон не дозволить уникнути відповідальності силовикам, які брали участь у розгоні демонстрацій. «Закон не стане індульгенцією для злочинців у погонах», - підкреслив Петренко.

Зокрема, «Беркут» був при виконанні обов'язків, а Правила поведінки та професійної етики рядового і начальницького складу внутрішніх військ містить принцип нейтральності при несенні служби. «Це передбачає відмову від участі в діяльності політичних партій і рухів у будь-яких формах», - сказав Петренко.

Він переконаний , що « Беркут» , слідчі і судді , які фабрикували справи проти невинних людей , мають бути покарані , як і ті , хто віддавав команди бити і калічити мітингувальників.

Нагадаємо, вчора ВР прийняла закон про амністію учасників акцій протесту (Євромайдану).

Вимога звільнити всіх затриманих було одним з ключових для початку політичного діалогу щодо виходу з політичної кризи. Під час круглого столу , ініційованого першим Президентом Леонідом Кравчуком, голова ГО «Київська перспектива» Марина Бурмака передала позицію киян, які виступають проти будь-яких силових варіантів.

«Постраждали, насамперед, саме жителі Києва. Я вважаю, що необхідно припинити застосовувати силу проти співгромадян і створити умови для повноцінного діалогу. У зв'язку з цим потрібно вирішити проблему з людьми, які зараз опинилися за гратами. Ці люди повинні бути звільнені з-під арешту. Ще раз підкреслю, це необхідна передумова для нормального діалогу між сторонами», - вважає Марина Бурмака.