ua en ru

Все, що стосується венесуельської нафти, варте великої уваги, та політична ситуація змушує бути обережним,- Б.Соколовський

Напередодні візиту президента Венесуели Уго Чавеса до України колишній представник з міжнародних питань і енергетичної безпеки секретаріату президента Ющенка Богдан Соколовський в інтерв'ю BBC сказав, що плани щодо співпраці з Венесуелою в галузі забезпечення нафтопродуктами розглядалися ще декілька років тому. "Серед різних варіантів, які б сприяли посиленню енергетичної незалежності України",- уточнив Богдан Соколовський.

Експерт зауважив, що все, що стосується венесуельської нафти, варте великої уваги. "Однак політична ситуація змушує бути дуже обережним, оскільки це дуже неоднозначна фігура й неоднозначний лідер",- сказав пан Соколовський про особливості переговорів на цю тему з президентом Чавесом.

Колишній представник секретаріату президента також зауважив: "Дивлячись на Білорусь, я можу сказати, що ця країна на контактах з Венесуелою виграє, хоча я можу й помилятися. Ось Білорусь підписала контракт на постачання тридцяти мільйонів т нафти на три наступні роки. Тобто, по десять мільйонів т щороку".

Одним з варіантів української участі експерт вважає використання нафтопроводу Одеса - Броди, який зараз працює в реверсному режимі, що відповідає інтересам російських компаній - постачальників нафти.

Богдан Соколовський розповів, що зараз нафта на сучасний і добре обладнаний Мозирський нафтопереробний завод у Білорусі транспортується залізницею. "Ще два роки тому ми прораховували варіант використання Одеса - Броди, це могло б забезпечити транспортування до 10 мільйонів т, та ще й 4-5 мільйонів т своїх, перша добудована черга нафтопроводу була б повністю завантажена".

"На жаль, опоненти вирішили тоді по-своєму, і тепер нафта транспортується залізницею, а нафтопровід працює у реверсі, і він недозавантажений",- сказав BBC Богдан Соколовський. При цьому він зазначив, що "інтерес Росії до нафтопроводу буде втрачений, після того як буде добудовано балтійську трубопровідну систему".