ua en ru

ВРУ просить міжнародне співтовариство засудити намір РФ заборонити діяльність Меджлісу

ВРУ просить міжнародне співтовариство засудити намір РФ заборонити діяльність Меджлісу Фото: ВР просить міжнародне співтовариство засудити намір РФ заборонити Меджліс

Постанову підтримали 233 депутати ВРУ

Верховна Рада України просить закликати міжнародне співтовариство засудити намір Російської Федерації заборонити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу і визнати його екстремістською організацією. Відповідний проект постанови №4247 підтримали 233 нардепи, передає кореспондент РБК-Україна.

Відповідні звернення буде направлено Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї Організації з безпеки і співпраці в Європі, світовим лідерам і всім членам міжнародної спільноти.

Згідно з документом, український парламент вимагає від РФ негайно припинити політику, спрямовану на порушення прав людини і свобод громадянина в включеному нею Криму як невід'ємної частини суверенної території України, в тому числі прав кримських татар як корінного народу України.


ВРУ також закликає міжнародне співтовариство чинити тиск на Росію як сторону, яка всіляко порушує права і свободи кримських татар, а також сприяти відновленню діяльності міжнародних моніторингових місій з прав людини на півострові.

Нагадаємо, всі матеріали про визнання Меджлісу кримськотатарського народу екстремістською організацією і його заборону на території РФ зібрані і будуть передані до суду, повідомила так званий "прокурор" Криму Наталія Поклонська.

Вона підкреслила, що буде особисто представляти в суді сторону заявника. Відповідачем виступить перший заступник голови Меджлісу Наріман Джеляль, який представляє інтереси організації в Криму.

Раніше Поклонська звернулася до Верховного суду Криму з проханням визнати кримськотатарську Меджліс екстремістською організацією.