ua en ru

ВРУ ухвалила порядок діяльності військово-цивільних адміністрацій

ВРУ ухвалила порядок діяльності військово-цивільних адміністрацій Фото: ВРУ

Закон визначає організацію, повноваження і порядок діяльності військово-цивільних адміністрацій

Верховна Рада України підтримала в першому читанні та в цілому законопроект № 2662-1 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування діяльності військово-цивільних адміністрацій". За відповідне рішення проголосували 233 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Метою закону є забезпечення функціонування системи місцевого самоврядування в умовах проведення антитерористичної операції, вирішення нагальних питань місцевого значення шляхом тимчасового виконання повноважень органів місцевого самоврядування відповідними військово-цивільними адміністраціями на період проведення антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

Закон визначає організацію, повноваження і порядок діяльності військово-цивільних адміністрацій, як тимчасово вимушений захід з елементами військової організації управління, для забезпечення безпеки та нормалізації життєдіяльності населення в районі проведення антитерористичної операції, та не має на меті наміру зміни та/або скасування конституційно закріпленого права територіальних громад на місцеве самоврядування.

Закон прийнято з поправкою голови фракції "Блок Петра Порошенка" Юрія Луценка.

"Є велике прохання та необхідність від двох керівників військово-цивільних адміністрацій - Донецької та Луганської, підтримати цей законопроект який дасть їм можливість швидко призначити їхніх представників у селах та селищах. Але прийняття сьогоднішньої постанови про вибори робить необхідним також внесення сюди ще однієї поправки - треба покласти обов'язок військово-цивільних надавати відповіді на запит ЦВК. З такою поправкою прошу голосувати за основу

та в цілому", - сказав він.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала в першому читанні та в цілому законопроект № 2381а "Про внесення змін до закону України "Про державний бюджет України на 2015 р." (щодо збільшення видатків для потреб оборони і безпеки).