ua en ru

ВРУ планує  уповноважити місцеву владу змінювати цільове призначення приватних земділянок

ВРУ планує  уповноважити місцеву владу змінювати цільове призначення приватних земділянок Фото: Верховна Рада України

Документ підтримав 251 нардеп

Верховна Рада України підтримала за основу в першому читанні законопроект №4355 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель". За відповідний документ проголосував 251 депутат ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, документом передбачається встановити, що землі державної власності за межами населених пунктів, передаються у власність територіальних громад, які об’єднались відповідно до закону, та визначити порядок такої передачі.

Законопроектом пропонується передати сільським, селищним, міським радам повноваження з розпорядження землями державної власності за межами населених пунктів в якості делегованих повноважень (крім земель оборони, земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення на об’єктах природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та інших, які мають важливе значення для держави).

Також передбачається надати повноваження зі здійснення держконтролю за використанням та охороною земель:

- центральному органу, який реалізує держполітику у сфері земельних відносин;

- виконавчим органам сільських, селищних, міських рад (у частині контролю за виконанням вимог щодо використання земельних ділянок за цільовим призначенням; дотримання строків своєчасного повернення тимчасово зайнятих земділянок та обов'язкового виконання заходів щодо приведення їх у стан, придатний для використання за призначенням; вжиття відповідно до закону заходів щодо повернення самовільно зайнятих земельних ділянок їх власникам або користувачам).


Крім того, пропонується встановити, що повноваження зі здійснення держконтролю за використанням та охороною земель виконавчі органи місцевого самоврядування набувають у разі прийняття відповідною радою рішення про їх здійснення.

Також передбачається надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності та визначити порядок встановлення (відновлення) меж територіальних громад при виникненні невизначеності або спору з приводу таких меж.

Нагадаємо, комітет ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує Раді прийняти за основу проект закону "Про внесення змін до статті 1 Закону України "Про мораторій на зміну цільового призначення окремих земельних ділянок рекреаційного призначення в містах та інших населених пунктах "(про продовження дії мораторію)".