ua en ru

ВРУ планує розширити підстави для відмови в допуску держнагляду для перевірки

ВРУ планує розширити підстави для відмови в допуску держнагляду для перевірки Фото: Верховна Рада

Рада планує вдосконалити держнагляд у сфері господарської діяльності

Верховна Рада України (ВРУ) планує вдосконалити державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності, зокрема передбачається розширення підстав для відмови у допуску посадових осіб органу держнагляду (контролю) до здійснення державного нагляду (контролю) та надання права вимагати припинення здійснення таких заходів при перевищенні максимальних строків його проведення.

Відповідний проект закону №2418а "Про внесення змін до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" щодо лібералізації системи державного нагляду" про першому читанні за основу підтримали 247 народних депутатів.

Проект Закону передбачається внесення змін до 14 статей Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

Зокрема, передбачається поширення дії закону на відносини, що виникають при здійсненні заходів державного контролю органами Державної фіскальної служби, державного нагляду за дотриманням вимог ядерної безпеки; держнагляду (контролю) у сфері цивільної авіації; державного архітектурно-будівельного контролю (нагляду), держнагляду і контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення.

Пропонується закріплення презумпції правомірності поведінки суб'єкта господарювання (за аналогією з презумпцією правомірності рішень платника податку) та недопущення встановлення планових показників або будь-якого іншого планування в залученні суб'єктів господарювання до відповідальності.

Також законопроектом пропонується планування заходів зі здійснення державного нагляду (контролю) виключно на літній період з відміною квартальних планів і встановлення заборони на їх зміну; встановлення жорстких обмежень періодичності і тривалості планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю); конкретизація і звуження підстав для проведення позапланових заходів зі здійснення державного нагляду (контролю), встановлення порядку повідомлення суб'єкта господарювання про проведення такого заходу.

Документом передбачається розширення підстав для відмови у допуску посадових осіб органу держнагляду (контролю) до здійснення державного нагляду (контролю) та надання права вимагати припинення здійснення заходів держнагляду (контролю) при перевищенні максимальних строків його проведення. При цьому пропонується звільнити суб'єкт господарювання, посадових осіб суб'єкта господарювання - юридичної особи від відповідальності за відмову давати показання або пояснення щодо діяльності суб'єкта господарювання.

Нагадаємо, Верховна Рада України планує встановити повне обмеження на проведення планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) до 30 червня 2016 року (крім проведення планових заходів Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України в частині перевірки безпечності та якості харчових продуктів).