ua en ru

ВРУ відправила на доопрацювання законопроект про систему автоматизованого арешту коштів

ВРУ відправила на доопрацювання законопроект про систему автоматизованого арешту коштів Фото: рішення підтримав 231 парламентарій

Також нардепи відхилили законопроект "Про запровадження електронного наказного провадження у цивільному та господарському судочинстві"

Верховна Рада України відправила на повторне перше читання президентський законопроект №3768, яким пропонується запровадити систему автоматизованого арешту коштів у цивільному та господарському судочинстві. Про це передає кореспондент РБК-Україна.

Таке рішення підтримав 231 парламентарій, при цьому за ухвалення документа в першому читанні за основу проголосували 192 депутати ВРУ.

Так, законопроектом передбачається створення і забезпечення функціонування в судах та органах державної виконавчої служби автоматизованої системи арешту коштів, яка буде направляти в банки в електронному вигляді копії судових рішень і постанов державного виконавця про накладення арешту.


Підкреслюється, що в подальшому ці документи будуть опрацьовуватися автоматизованими системами банків без залучення людського ресурсу, автоматично здійснювати арешт коштів, що перебувають на банківському рахунку.
Створення системи автоматизованого арешту коштів буде здійснюватися Державною судовою адміністрацією України при безпосередній підтримці Міжнародного валютного фонду.

Наголошується, що реалізація положень документа буде забезпечуватися в межах коштів, призначених у державному бюджеті України на утримання державних органів, безпосередньо брати участь у його виконанні, а також за рахунок фінансування МВФ.

За попередніми розрахунками ДП "інформаційні Судові системи" та Державної судової адміністрації України, розробка програмного забезпечення, необхідного для функціонування системи автоматизованого арешту коштів на банківських рахунках, складе 12,6 млн гривень. Приблизна вартість апаратної складової, необхідної для забезпечення роботи цього програмного забезпечення, складе орієнтовно 5 млн гривень.

При цьому парламентарії провалили законопроект №3769, яким президент Петро Порошенко пропонував Верховній Раді запровадити електронне наказне провадження у цивільному та господарському судочинстві.

Так, документом пропонувалося створення системи електронного наказного провадження, що дозволить знизити навантаження на судову систему України шляхом встановлення нового порядку розгляду визначених законом категорій справ в короткі терміни з використанням інформаційних технологій та без виклику сторін електронного наказного провадження в суд.

Документ за основу підтримали 189 депутатів ВР, відправлення законопроекту в комітет на повторне перше читання – 219 парламентаріїв, а повернення суб'єкту законодавчої ініціативи, тобто президенту – 218 депутатів ВР.

"Проект закону оголошую відхиленим", - сказав голова ВРУ Андрій Парубій.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада у другому читанні підтримала проект закону України №3159 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення положень судового захисту іноземців та осіб без громадянства та врегулювання окремих питань, пов'язаних з протидією нелегальній міграції)".