ua en ru

ВРУ звільнила неприбуткові організації від податку на прибуток

За відповідне рішення проголосували 236 нардепів

Верховна Рада України підтримала в другому читанні та в цілому законопроект № 2049 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування неприбуткових організацій)". За відповідне рішення проголосували 236 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як заявила голова комітету ВР з питань податкової і митної політики, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенко" Ніна Южаніна, до другого читання до цього законопроекту надійшло 55 правок, 51 правку враховано 4 відхилено.

"Якщо до 1 січня 2015 р. неприбуткові організації сплачували податок з прибутку, то законопроектом пропонується всі доходи,які отримують неприбутковими організаціями не оподатковуються, за умови, що вони не використовуються для цілей, передбачених установчими документами", - сказав Южаніна.

Крім того, такі неприбуткові організації включаються в реєстр неприбуткових організацій, не належать до платників податків на прибуток і не сплачують цей податок.

Також, за її словами, з метою запобігання зловживань з боку житлово-будівельних кооперативів в частині законопроектом пропонуються певні запобіжники.

Так, згідно з законом із законом, до неприбуткових організацій належать:

- бюджетні установи;

- громадські об'єднання, політичні партії, творчі спілки, релігійні організації, благодійні організації, пенсійні фонди;

- спілки, асоціації та інші об'єднання юридичних осіб;

- житлово-будівельні кооперативи (з першого числа місяця наступного за місяцем, в якому відповідно до закону здійснено прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом житлового будинку і такий житловий будинок споруджувався або придбавався житлово-будівельним (житловим) кооперативом), дачні (дачно-будівельні), садівничі та гаражні (гаражно-будівельні) кооперативи (товариства);

- об'єднання співвласників багатоквартирного будинку, асоціації власників жилих будинків;

- професійні спілки, їх об'єднання та організації профспілок, а також організації роботодавців та їх об'єднання;

- сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів;

- інші юридичні особи.

Нагадаємо, 18 березня 2015 р. Верховна Рада підтримала цей законопроект у першому читанні. За це проголосували 236 нардепів з 226 мінімально необхідних.