ua en ru

ВРУ хоче ввести фінансування партій за рахунок держбюджету

ВРУ хоче ввести фінансування партій за рахунок держбюджету Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 245 нардепів

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроект № 2123а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання і протидії політичній корупції". За відповідне рішення проголосували 245 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Як заявив один з авторів законопроекту - народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Лещенко, цей законопроект входить до пакету ЄС щодо запровадження безвізового режиму - так звана дорожня карта.

"Пропонується, що будуть виділятися щорічно гроші для фінансування партій,які подолали 3% бар'єр. Тобто парламентські партії плюс партії,які не подолали бартер, але мають перспективи", - заявив Лещенко.

Також планується відшкодування коштів на передвиборчу компанію. "Для того, щоб партії отримали доступ до коштів, вони мають демонструвати тотальну прозорість", - назначив нардеп.

За його словами, державне фінансування передбачається з 2017 р. , але вже протягом 2016 р. партії мають звітувати про всі внески,які вони будуть отримувати.

"Також передбачається введення обмеження на внески з боку фізичних осіб та юридичних осіб. Фізособи зможуть робити внески не більше 10 тис. грн., а юрособи - приблизно 400 тис. грн", - повідомив Лещенко.

Зокрема, проектом передбачається запровадити (починаючи з 2017 року) пряме державне фінансування політичних партій. Таке фінансування здійснюватиметься у формі щорічного державного фінансування статутної діяльності партій, не пов'язаної із участю таких партій у виборах, та часткового відшкодування витрат партій на здійснення передвиборної агітації на виборах народних депутатів України.

Такі форми фінансування сприятимуть активній діяльності партій не лише під час виборчого процесу, але і у міжвиборчий період.

Законопроектом передбачається запровадити облік таких коштів на спеціально відкритих з цією метою рахунках партій у банках, заборонити перерахування таких коштів до виборчих фондів, а також наділити повноваженнями щодо контролю за законністю їх використання Рахункову палату та Національне агентство з питань запобігання корупції.

Крім того, ВРУ підтримала у першому читанні пов'язаний з попереднім законопроект № 2138а "Про внесення зміни до статті 87 Бюджетного кодексу України (щодо фінансування політичних партій)". За відповідне рішення проголосували 237 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Законопроект пропонує доповнити частину першу статті 87 Бюджетного кодексу України новим пунктом 20-2 та віднести до видатків, що здійснюються з державного бюджету України, видатки на державне фінансування політичних партій у формах, визначених законом. Введення в дію запропонованого положення законопроекту передбачається з 1 січня 2016 р., а державну підтримку політичним партіям пропонується надавати з 1 січня 2017 р. (у законопроекті за реєстр. № 2123а відповідні положення набувають чинності з 1 січня 2017 р.).

Нагадаємо, у червні 2015 р. Президент України Петро Порошенко, виступаючи із зверненням до Верховної Ради, заявив, що виступає за введення бюджетного фінансування політичних партій.