ua en ru

За час конфлікту на Донбасі пошкоджено або зруйновано кожну п'яту школу, - ЮНІСЕФ

За час конфлікту на Донбасі пошкоджено або зруйновано кожну п'яту школу, - ЮНІСЕФ Фото: ЮНІСЕФ

ЮНІСЕФ засуджує обстріли шкіл і закликає всі сторони негайно припинити вогонь

За час конфлікту на Донбасі пошкоджено або зруйновано кожну п'яту школу. Про це йдеться у заяві дитячого фонду ЮНІСЕФ, що діє під егідою ООН.

"Тисячі дітей позбавлені можливості відвідувати школу на сході України через посилення бойових дій минулого тижня. Щонайменше п'ять шкіл і два дитячі садки були пошкоджені внаслідок інтенсивних обстрілів, 11 шкіл довелося закрити згідно з інформацією від організацій, що надають гуманітарну допомогу і підтримують освіту в надзвичайній ситуації в Україні", - йдеться у повідомлені.

Як зазначається, на підконтрольних українській владі територіях Донбасу понад 2 600 дітей з 13 шкіл постраждали від різкої ескалації бойових дій. Крім того, повідомляється про сотні постраждалих дітей зі шкіл, що знаходяться на непідконтрольних Україні територіях.

"Обстріл шкіл, єдиного місця, де діти знаходяться в безпеці і в нормальних умовах під час конфлікту, є неприйнятним і має припинитися. Діти у східній України пережили багато страждань, і ми повинні забезпечити їм доступ до безпечних місць, де вони можуть знайти підтримку і розраду", - наголосила голова представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Джованна Барберіс.

Згідно з повідомленням, після майже трьох років конфлікту на Донбасі більше ніж 740 шкіл - кожна п'ята школа - були пошкоджені або зруйновані.

"ЮНІСЕФ та Save the Children засуджують обстріли шкіл і закликають всі сторони негайно припинити вогонь відповідно до Мінської угоди, підписаної в серпні 2015 року. Організації закликають всі сторони конфлікту дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права і гарантувати, що школи та об’єкти цивільної інфраструктури ніколи не потрапляють під обстріли чи знаходяться на лінії вогню", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у зв'язку зі стабілізацією ситуації в Авдіївці відновили роботу 5 шкіл і 4 дитячих садка.