ua en ru

Тимчасовий Президент Єгипту Мансур не буде брати участь у виборах-2014

Тимчасовий керівник Єгипту Адлі Мансур не буде брати участь у президентських виборах, які пройдуть в 2014 р., повідомляє Reuters.

Мансур повідомив, що він однозначно не збирається балотуватися в Президенти, а повернеться до своєї роботи в Конституційному суді Єгипту, головою якого він був призначений ще під час правління першого вільно обраного Президента Мохаммеда Мурсі. Однак офіційний вступ Мансура посаду голови суду відбувся буквально за кілька днів до військового перевороту, в результаті якого він прийняв на себе обов'язки тимчасового Президента країни.

Згідно з "дорожньою картою" щодо розв'язання політичної кризи, Мансур залишиться главою тимчасового єгипетського уряду до президентських виборів, які пройдуть слідом за парламентськими. Раніше міністр закордонних Єгипту Набіль Фахмі повідомив, що парламентські вибори пройдуть в лютому-березні 2014 року, а президентські - на початку літа. Зміні керівництва країни буде передувати референдум щодо прийняття нової конституції, який запланований на грудень 2013 р.

Хто саме візьме участь у виборах, поки невідомо. Проте однією з можливих кандидатур в боротьбі за президентський пост аналітики називають генерала Абделя Фаттаха аль-Сісі - організатора військового перевороту, в результаті якого пішов у відставку Президент Мурсі. Повідомляється, що генерал є на даний момент одним з найбільш популярних публічних діячів і цілком може виграти президентську кампанію, якщо вирішить висуватися.

Перші вільні президентські вибори в країні пройшли в червні 2012 р. Перемогу на них здобув представник ісламістської організації "Брати-мусульмани" Мохаммед Мурсі, який був відсторонений від посади в результаті військового перевороту 4 липня 2013 р. Зараз екс-президента і ще 14 учасникам руху пред'явлені звинувачення в розпалюванні насильства. 4 листопада 2013 р. Мурсі постав перед судом, однак слухання були відкладені на два місяці.