ua en ru

ВР ухвалила законопроект про вдосконалення правового регулювання племінної справи у тваринництві.

Верховна Рада України прийняла за основу проект закону №5034 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо племінної справи у тваринництві". За відповідне рішення проголосували 306 депутатів з 429 зареєстрованих в залі.

Законопроектом пропонується внести до чинного законодавства зміни з метою вдосконалення правового регулювання племінної справи у тваринництві. Зокрема, уточнюються відповідні функції органів виконавчої влади, їх повноваження, організація ведення реєстраційної система з питань селекційних досягнень, положення щодо здійснення державного контролю у цій сфері, збереження племінних (генетичних) ресурсів тощо.

Законопроектом, зокрема, передбачено, що "державна реєстрація племінних і підконтрольних тварин здійснюватиметься шляхом внесення відповідних даних про них до державних книг племінних тварин, суб´єктів племінної справи - до державного реєстру суб´єктів племінної справи у тваринництві, селекційних досягнень - до державного реєстру селекційних досягнень у тваринництві". Крім того, "державна реєстрація проводитиметься з метою формування інформаційних автоматизованих баз даних про племінні (генетичні) ресурси".

Передбачається також, що "державне управління в галузі племінної справи у тваринництві здійснюватиме Кабінет міністрів України, центральний орган виконавчої влади з питань аграрної політики, Рада міністрів Автономної Республіки Крим та місцеві державні адміністрації в межах повноважень, визначених цим законом".