ua en ru

ВР внесла зміни до законодавства щодо розкриття інформації на фондовому ринку

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 21 квітня, в ході ранкового засідання ухвалила у другому читанні та в цілому урядовий законопроект "Про внесення змін до законів "Про господарські товариства" та "Про цінні папери та фондовий ринок" щодо розкриття інформації на фондовому ринку". Відповідний проект № 7106 від 09.09.2010 р., ініційований Кабінетом міністрів України, підтримали 247 народних депутатів.

Ухвалений акт уточнює норми, які стосуються розкриття інформації про емітента цінних паперів, а також спростити процес реєстрації проспектів емісії, зокрема, шляхом запровадження базового проспекту емісії цінних паперів.
Зокрема, зміни до закону "Про цінні папери та фондовий ринок" стосуються можливості реєстрації емітентом цінних паперів (крім пайових) базового проспекту емісії. Це дозволить емітенту, вважають народні депутати, спростити процес реєстрації проспектів емісії, якщо емітент планує неодноразово здійснювати випуски не пайових цінних паперів. Здійснивши реєстрацію базового проспекту емісії, що включає інформацію про емітента та іншу інформацію, яка не буде змінюватися із часом, емітент подає для реєстрації подальших випусків цінних паперів проспект емісії, який складається з інформації про цінні папери, емісію яких планується здійснити, а також інформації, яка не увійшла до базового проспекту.

Передбачається також скоротити строк (10 днів), протягом якого комісія здійснює реєстрацію випуску та проспекту емісії цінних паперів, за наявності зареєстрованого базового проспекту емісії та у разі, якщо емітентом протягом календарного року вже здійснювалось розміщення цінних паперів.

Дкумент містить положення про вимогу щодо необхідності реєстрації проспекту емісії та змін до проспекту емісії не тільки при відкритому розміщенні, а також і при закритому розміщенні цінних паперів. При цьому, вимога щодо публікування проспекту емісії в офіційному друкованому виданні та розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії стосується лише відкритого розміщення цінних паперів.
Також законопроектом доповнюється закон "Про цінні папери та фондовий ринок" нормою щодо заборони внесення змін до проспекту емісії після початку розміщення цінних паперів. Це обумовлюється, зазначалося на засіданні комітету, необхідністю запобігання випадків зміни умов розміщення, обігу, погашення цінних паперів, порядку та форми виплати доходу за цінними паперами після придбання інвесторами цінних паперів на інших умовах розміщення.

Крім того, планується конкретизувати підстави для відмови в реєстрації звіту про результати розміщення цінних паперів та встановити, що Комісія відмовляє у реєстрації звіту про результати розміщення, у разі якщо: документи, подані для реєстрації звіту, не відповідають вимогам законодавства; порушений порядок прийняття рішення про затвердження результатів розміщення; емісію цінних паперів визнано недобросовісною.
Крім того, законопроектом передбачається удосконалити систему розкриття інформації емітентами цінних паперів та встановити, що розкриття інформації здійснюється емітентами цінних паперів такими способами: розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів; опублікування у офіційному друкованому виданні; подання до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Пропонується інформацію про власників акцій, яким належить 10 і більше відсотків голосуючих акцій включити до складу регулярної інформації про емітента. У зв‘язку з цим, задля забезпечення отримання такої інформації емітентом від особи, яка веде облік права власності на акції емітента, пропонується встановити обов‘язок такої особи надавати відповідну інформацію емітенту.

Нагадаємо, 21 грудня 2010 р. ВР прийняла за основу даний урядовий законопроект.