ua en ru

ВР включила до порядку денного законопроект, що пропонує дозволити зовнішньоекономічні розрахунки в гривні без індивідуальної ліцензії

Верховна Рада України включила до порядку денного законопроект, що пропонує вирішити зовнішньоекономічні розрахунки в гривні без індивідуальної ліцензії.

Нагадаємо, Національний банк України (НБУ) пропонує дозволити здійснювати зовнішньоекономічні розрахунки в гривні без отримання індивідуальної ліцензії. Про це йдеться в проекті закону України "Про внесення змін до статті 7 декрету Кабінету міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" (щодо розширення сфери використання валюти України) №9488 від 22 листопада 2011 р., підготовленим регулятором.
Крім того, згідно документу, усі розрахунки між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту мають здійснюватись в порядку, установленому НБУ.
Регулятор очікує, що "запровадження в законодавство передбачених законопроектом норм дасть змогу зменшити навантаження на валютний ринок України, сприятиме усуненню валютних ризиків українських експортерів та імпортерів за зовнішньоторговельними операціями шляхом переорієнтації проведення розрахунків за ними в гривнях, а також покращенню позиції національної валюти на міжнародних ринках".