ua en ru

ВР повернула на доопрацювання законопроект НБУ про збільшення розміру статутного капіталу до 500 млн грн

Верховна Рада України повернула законопроект №0884 "Про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків)" на доопрацювання парламентським Комітетом з питань фінансів і банківської діяльності. Зокрема, в цьому законопроекті НБУ вимагає від банків збільшити статутний капітал з 75 млн грн (7 млн євро) до 500 млн грн (більше 45 млн євро). Про це повідомляє прес-служба Асоціації українських банків.

Як відзначив під час пленарного засідання перший заступник голови Верховної Ради Адам Мартинюк, запропонована до II читання редакція законопроекту №0884 порушує статтю 116 регламенту Верховної Ради України. Зокрема, цією статтею передбачено, що до II читання не можуть вноситись зміни до тих статей, які не були предметом розгляду у I читанні.

Таким чином, з метою приведення пропозицій до законопроекту № 0884 у відповідність до норм статті 116 регламенту Верховної Ради, цей законопроект повернуто на доопрацювання, а його розгляд перенесено на наступне пленарне засідання.

Нагадаємо, напередодні АУБ звернулась до Делегації Євросоюзу в Україні з проханням прокоментувати законопроект НБУ № 0884 щодо його відповідності рекомендаціям ЄС стосовно законодавства, яке покликане регулювати створення та діяльність банків, а саме те, що новостворювані банки повинні мати капітал не менше 500 млн грн (більше 45 млн євро). За словами президента АУБ, запропонована норма не відповідає європейському законодавству, оскільки передбачений законопроектом розмір статутного капіталу майже у 10 разів перевищує аналогічні вимоги Євросоюзу, встановлені у розмірі 5 млн євро.