ua en ru

ВР встановила граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу

Верховна Рада Украхни встановила граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу. Про це йдеться у законі № 8393 від 15 квітня 2011 р. "Про граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних та адміністративних справах", прийнятому у другому читанні та в цілому. "За" проголосували 259 нардепів.

Закон передбачає встановити граничний розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних та адміністративних справах у розмірі до 40% мінімальної заробітної плати за годину участі особи, яка надавала правову допомогу.

Закон закріплює гарантію компенсації в цивільних та адміністративних справах витрат на правову допомогу, понесених стороною, на користь якої постановлено судове рішення і яка не є суб'єктом владних повноважень, за рахунок іншої сторони чи відповідно до закону за рахунок держави.

Статтею 1 проекту передбачається встановити, що розмір компенсації витрат на правову допомогу у цивільних справах, в яких така компенсація сплачується стороні, на користь якої ухвалено судове рішення - іншою стороною, а в адміністративних справах - суб'єктом владних повноважень, не може перевищувати 40 відсотків розміру мінімальної заробітної плати за годину участі особи, яка надавала правову допомогу, у судовому засіданні та при вчиненні окремих процесуальних дій поза судовим засіданням.

Поряд з цим, з огляду на те, що підходи стосовно оплати послуг за надання правової допомоги за рахунок коштів державного бюджету мають бути однаковими для усіх судових процесів, розмір компенсації таких витрат в проекті встановлено на рівні, як це на сьогодні передбачено постановою Кабінету міністрів України від 14 травня1999 року № 821 щодо оплати праці адвокатів за рахунок держави у кримінальних справах.

Так, статтею 2 проекту пропонується встановити, що коли сторона у цивільній чи адміністративній справі звільнена від оплати витрат на правову допомогу, розмір її компенсації стороні, на користь якої ухвалено судове рішення і яка не є суб'єктом владних повноважень, не може перевищувати 2,5 відсотків мінімальної заробітної плати за годину участі особи, яка надавала правову допомогу, у судовому засіданні та при вчиненні окремих процесуальних дій поза судовим засіданням.
Компенсація передбачених цією статтею витрат здійснюється за рахунок державного бюджету України в межах видатків, передбачених Державній судовій адміністрації України на здійснення правосуддя місцевими загальними та місцевими адміністративними судами.

Закон вступає в силу 1 січня 2012 р.