ua en ru

ВР не змогла посилити кримінальну відповідальність за злочини "злодіїв в законі"

ВР не змогла посилити кримінальну відповідальність за злочини "злодіїв в законі" Фото: за прийняття документу за основу проголосували 178 парламентарів

Повернення проекту закону в профільний комітет на повторне перше читання підтримали 209 депутатів ВР

Верховна Рада України не підтримала за основу законопроект №1188 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо відповідальності для "злодіїв в законі" та за злочини, вчиненні злочинними угрупованнями)". За прийняття документу за основу проголосували 178 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

Повернення проекту закону в профільний комітет на повторне перше читання підтримали 209 депутатів ВР, а автору законодавчої ініціативи на доопрацювання – 210 нардепів.

"Законопроект відхилений", - зазначив спікер Андрій Парубій.

Зокрема, пропонувалося доповнити переліком обставин, які обтяжують покарання, зокрема, вчинення злочину організованою групою, злочинною організацією, злочинним співтовариством. Крім цього, додатково визначається перелік обставин, які обтяжують покарання, а саме, вчинення злочину особою, яка є організатором ("злодієм в законі") або іншою керівною особою відповідно до ієрархії злочинного угруповання.


Також передбачалося встановити, що до числа організаторів також відносяться особи, які причетні до створення, керування та фінансування злочинного угрупування (організованої групи, злочинної організації або злочинного співтовариства), а також особи, які мають статус "злодія в законі".

Законопроектом пропонувалося встановити кримінальну відповідальность для осіб за створення та участь у злочинному співтоваристві та зайняття особою вищого становища в злочинній ієрархії ("злодій в законі"), а також передбачити конфіскацію майна у суб’єктів вказаних злочинів. Також документом надавалося визначення поняття "злочинне співтовариство" та "злодій в законі".

Крім того, передбачалося встановити обов’язкове утримання у приміщеннях камерного типу організаторів злочинного співтовариства та "злодіїв у законі", а також осіб, які раніше були засуджені за створення злочинного співтовариства або участь в злочинній організації.

Нагадаємо, Верховна Рада України сьогодні, 17 травня, на засіданні розгляне в першому читанні законопроект №3560-д "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України".