ua en ru

ВР сьогодні розгляне президентський законопроект про декриміналізацію економічних злочинів

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 6 жовтня, планує розглянути законопроект № 9221 від 27 вересня 2011р. ініційований Президентом України Віктором Януковичем про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у сфері господарської діяльності). Про це повідомляється в порядку денному роботи ВР, передає кореспондент РБК-Україна.
Законопроектом пропонується за вчинення злочинів у господарській сфері замість покарання у вигляді позбавлення волі ввести санкцію у вигляді штрафу. Штраф може бути замінений судом на інше покарання лише у разі його несплати в строк, встановлений судовим рішенням. Також замінити позбавлення волі на штраф пропонується і в тих випадках, коли суб'єктом злочину є посадова особа юридичної особи приватного права.
Крім того, народні депутати сьогодні планують розглянути в другому читанні урядовий законопроект № 8357 від 7 квітня 2011 р. "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу" щодо посилення відповідальності за незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, отруйних або сильнодіючих речовин або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів і одурманюючих засобів.
Законопроектом передбачається посилити санкції за вчинення окремих адміністративних правопорушень і злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та встановити кримінальну відповідальність за використання коштів, отриманих від незаконного обігу отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів.
Також у другому читанні Верховна Рада планує розглянути законопроект № 2634 від 12 червня 2008 р. "Про внесення змін до Водного кодексу України"
Законопроектом вносяться зміни до Водного кодексу з питань, які стосуються, зокрема, права власності та оренди водних ресурсів, збору за спеціальне водокористування, екологічних нормативів якості води водних об'єктів, загального та спеціального водокористування, встановлення прибережних захисних смуг тощо.

Також ВРУ 6 жовтня розгляне проект постанови про дострокове припинення повноважень народного депутата України Володимира Полохала (фракція "БЮТ-Батьківщина"), у зв'язку зі смертю депутата.
Крім того, народні депутати планують включити до порядку денного сесії ряд проектів законів, зокрема, щодо внесення змін до бюджету на 2011 рік, та "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку".
У другому читанні парламентарі розглянуть проект закону про внесення змін до Житлового кодексу України.
Також народні депутати у другому читанні розглянуть проекти законів про внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів. Пропонується також для повторного розгляду з пропозиціями Президента ряд законів: "Про облік та технічну інвентарізацію об'єктів нерухомого майна", "Про здійснення державних закупівель", щодо нафти та нафтопродуктів, "Про цінні папери та фондовий ринок".
О 12:30 ВР традиційно розгляне питання про обрання та звільнення суддів і назначення позачергових виборів селищних та міських голів.