ua en ru

ВР сьогодні має ухвалити закон, який дозволить НБУ видобувати золото, - Хомутиннік

Верховна Рада України (ВР) сьогодні на законодавчому рівні дозволить Національному банку України видобувати золото. Про це в інтерв'ю журналістам заявив голова профільного комітету, народний депутат від фракції Партії регіонів Віталій Хомутиннік, передає кореспондент РБК-Україна.
"Сьогодні Верховна Рада має розглянути питання і вирішити його, надавши Національному банку можливість вести власний здобуток золота і поповнення золотовалютних резервів. У нас є можливості добувати золото, і якщо Нацбанк поповнить свої резерви таким чином, це буде, безумовно, на користь платіжному балансу і підвищенню золотовалютних резервів", - підкреслив депутат.
Хомутиннік також нагадав, що ВР вже ухвалила "два рішення, направлені на посилення Нацбанку і гривні. На цьому тижні вже були прийняті два закони, які дають можливість розраховуватись по зовнішньоекономічним контрактам у національній валюті, що посилить гривню, оскільки така норма діяла лише з країнами СНД. А друге рішення передбачає, що держава може видавати облігації державної позики, номіновані в валюті, що вже дало можливість залучити 10,5 млрд грн під цей інструмент, і вже є черга бажаючих отримати цей інструмент, в тому числі фізичні особи".
В цілому Хомутиннік додав, що перші два закони вже діють, а третій, який буде розглянутий сьогодні, також запрацює дуже швидко в разі його прийняття.
Законопроект № 9440 від 10 листопада 2011 р. передбачає здійснення НБУ діяльності, пов'язаної з розвідкою, видобутком, виробництвом дорогоцінних металів і першочерговим скуповуванням брухту дорогоцінних металів з метою поповнення золотовалютних резервів.