ua en ru

ВР дозволила В.Януковичу направити миротворчий контингент України до Кот-Д´Івуару

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 4 лютого, в ході ранкового засідання парламенту схвалила рішення Президента України щодо направлення миротворчого контингенту для участі України в наданні підтримки операції ООН у Кот-Д´Івуарі.

Відповідний законопроект (№ 8057 від 02.02.2011 р.) , ініційований главою держави, підтримали 254 народних депутатів (ПР - 177, БЮТБ - 0, НУ-НС - 24, КПУ - 0, Народна партія - 20, позафракційні - 33).

Як йдеться у документі, основні завдання миротворчого контингенту України на території Кот-д`Івуару: здійснення повітряної розвідки та спостереження, медична евакуація та перевезення персоналу місії, повітряна підтримка військ ООН, патрулювання.
На цей час загальна чисельність миротворчого контингенту України, що знаходиться у МООНЛ, складає 275 осіб.
Українська авіаційна група у складі 2-х вертольотів Мі-8 та 23 особи технічного персоналу виконують завдання на території Кот д`Івуару з 26.11.10.

Планується додатково до складу авіаційної групи для надання підтримки Операції ООН у Кот-д`Івуарі залучити три бойові вертольоти Мі-24 та до 60 осіб льотно-технічного складу (залежно від варіанту дислокації).

Нагадаємо, 2 лютого Президент України Віктор Янукович під час засідання Ради національної безпеки і оборони України це заявив, що Україна має намір виконувати миротворчу функцію в Західной Африці, сподіваючись на перспективу розширення економічної присутності на Африканському континенті.
"Зважаючи на те, що ми будемо виконувати миротворчу функцію у регіоні Західної Африки та виходячи з перспективи додаткового розгортання економічної присутності України на Африканському континенті, впевнений - наше рішення про посилення підтримки миротворчим силам ООН в Кот-д'Івуарі відповідає національним інтересам та суттєво зміцнює українські позиції на міжнародній арені", - переконаний Президент.