ua en ru

ВР дозволила ряду підприємств здійснювати госпдіяльність за умови укладення договорів добровільного страхування відповідальності перед третіми особами

Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до статті 10 закону "Про пожежну безпеку" (щодо декларативного принципу).
Законодавчий акт спрямований на приведення законодавства у сфері пожежної безпеки у відповідність із законом "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності" шляхом внесення відповідних змін до статті 10 закону "Про пожежну безпеку".

Згідно із законом, новостворені підприємства, у тому числі ті, що розміщуються в орендованих приміщеннях, які не змінюють виду своєї діяльності (крім потенційно небезпечних об'єктів) або не належать до категорії вибухопожежонебезпечних та об'єктів з масовим перебуванням людей і не розміщуються на території або всередині зазначених об'єктів, можуть провадити певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства. Якщо зазначені підприємства належать до категорії пожежонебезпечних об´єктів, вони можуть провадити свою діяльність за декларативним принципом за умови укладення договорів добровільного страхування відповідальності перед третіми особами. Порядок та форма повідомлення про відповідність матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства встановлюються Кабінетом міністрів України.

Підставою для видачі дозволу є висновок за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану підприємства, об´єкта чи приміщення, що проводиться органом державного пожежного нагляду або суб'єктом господарювання, який одержав ліцензію на проведення такої оцінки (експертизи).

Відповідний законопроект зареєстровано за №8388.