ua en ru

ВР дозволила конфісковувати майно, яке призначалося для фінансування злочину

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в цілому законопроект № 9208 від 22 вересня 2011 р ініційований Кабінетом міністрів України про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо вдосконалення процедур здійснення конфіскації. За ухвалення відповідного законопроекту проголосував 261 народний депутат з мінімально необхідних 226.

Проект закону спрямований на вдосконалення процедури конфіскації майна, яке використовувалося з метою вчинення злочину або під час вчинення злочину, а також майна, отриманого в результаті скоєння злочину.
Статтею 1 проекту закону пропонується доповнити Кримінальний кодекс розділом ХIV-I "Спеціальна конфіскація", яким визначається поняття спеціальної конфіскації та її предмет.
Таким чином, спеціальна конфіскація полягає в примусовому безоплатному вилученні за рішенням суду у власність держави грошей, цінностей та іншого майна у випадках, визначених цим Кодексом, за умови вчинення суспільно небезпечного діяння, яке містить ознаки складу злочину, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу.
Також законопроектом передбачено випадки застосування спеціальної конфіскації
1. Спеціальна конфіскація застосовується у випадках, коли гроші, цінності та інше майно:
отримані в результаті вчинення злочину і (або) є доходами від такого майна;
призначалися для фінансування та (або) матеріального забезпечення злочинів або винагороди за їх вчинення;
були предметом злочину, крім тих, що були об'єктом злочинних дій і повертаються власнику або законному власнику;
використовувалися як засоби чи знаряддя вчинення злочину, крім тих, які повертаються власнику або законному власнику, який не знав і не міг знати про їхнє незаконне використання.
2. У випадку якщо гроші, цінності та інше майно, зазначені в пункті 1 частини першої цієї статті, були повністю або частково перетворені в інше майно, спеціальної конфіскації підлягає повністю або частково перетворено майно. Якщо конфіскація грошей, цінностей та іншого майна, зазначених у пункті 1 частини першої цієї статті, на момент прийняття судом рішення про спеціальну конфіскацію неможлива внаслідок їх використання або неможливості виділення з набутого законним шляхом майна, або продавати, або з інших причин, суд виносить рішення про конфіскацію грошової суми, яка відповідає вартості такого майна.
3. Спеціальна конфіскація застосовується також у разі, коли особа не підлягає кримінальній відповідальності у зв'язку з не досягненням віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, або неосудністю, або звільняється від кримінальної відповідальності чи покарання на підставах, передбачених цим Кодексом.
4. Гроші, цінності та інше майно, зазначені у цій статті, передані особою, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, що містить ознаки складу злочину, передбаченого Особливою частиною цього Кодексу, іншій фізичній або юридичній особі, підлягають спеціальній конфіскації, якщо особа, яка прийняла майно, знала або повинна було знати, що таке майно отримано в результаті вчинення злочину.
5. Спеціальна конфіскація не застосовується до грошей, цінностей та іншого майна, зазначених у цій статті, які за законом підлягають поверненню власнику або законному власникові або призначені для відшкодування збитку, заподіяного злочином частиною цього Кодексу, іншій фізичній особі чи юридичній особі, підлягає спеціальній конфіскації, якщо особа, яка прийняла майно, знала або повинна була знати, що воно отримано в результаті злочинного діяння.
6. Спеціальна конфіскація не застосовується до грошей, цінностей та іншого майна, зазначеного в цій статті, які за законом підлягають поверненню законному власнику чи законному власнику, потерпілому, цивільному позивачеві або призначені для відшкодування збитку, заподіяного злочином.