ua en ru

ВР ратифікувала угоду з Естонією у сфері соціального забезпечення

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла законопроект № 0227 від 27 вересня 2011 ініційований Президентом України Віктором Януковичем про ратифікацію Угоди між Україною та Естонською Республікою у сфері соціального забезпечення. За відповідний законопроект проголосували 295 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Згідно з угодою, воно застосовується до українського законодавства яке регулює: загальнообов'язкове державне пенсійне страхування; загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання; загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття; державної допомоги сім'ям з дітьми в частині, що стосується народження дитини та догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; допомога на поховання.

Зокрема, відповідно до Угоди, якщо право на пенсію виникає на підставі законодавства однієї сторони без урахування страхового стажу, набутого на підставі законодавства іншої сторони, то сторона призначає пенсію тільки за страховий стаж, набутий на підставі свого законодавства, незалежно від проживання на території однієї зі сторін. Також, якщо право на пенсію виникає в результаті підсумовування страхового стажу, то при призначенні пенсії враховується страховий стаж, набутий згідно із законодавством кожної з сторін, за умови, що інша сторона не виплачує пенсію за той самий страховий стаж. Кожна сторона нараховує та виплачує пенсію на підставі фактичного страхового стажу, набутого на її території, якщо цією Угодою не передбачено інше.