ua en ru

ВР ратифікувала угоду з ЄБРР про залучення 450 млн євро на ремонт автодоріг

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 15 червня ухвалила законопроект про ратифікацію Кредитної угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР), що передбачає залучення 450 млн євро на поліпшення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на під'їздах до м. Київ (пан'європейські коридори). Даний документ за № 0217 від 08.06.2011 р., ініційований Президентом України, підтримали 317народних депутатів.

Згідно з угодою, підписаною 26.11.2010 р., в м. Київ, передбачається залучити кредитні ресурси від ЄБРР в обсязі 450 млн євро (загальна сума кредиту 900 млн євро, на умовах співфінансування ЄІБ в розмірі 450 млн євро) на реалізацію масштабного проекту з реконструкції та капітального ремонту ділянок 6 автомобільних доріг, що ведуть у місто Київ. Серед доріг, які увійшли до проекту «Покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на під'їздах до м. Київ» є: М-01 Київ - Чернігів - Нові Яриловичі, М-05 Київ-Одеса, М-06 Київ - Чоп, М- 07 Київ - Ковель - Ягодин, Н-01 Київ - Знам'янка, Р-02 Київ - Іванків - Овруч.
Крім цього, у складі Проекту планується впровадження "пілотних проектів» для контрактів на утримання автомобільних доріг на основі кінцевих результатів.

Кредитна угода визначає загальні умови надання кредиту: 15 років з пільговим періодом 4 роки, сума позики - 450 млн євро) і відповідальність сторін, а також містить посилання на інші документи, обов'язкові до виконання при реалізації Проекту та на співфінансування з ЄІБ. Зокрема, обов'язковими умовами для підписання Кредитної угоди є укладання Субкредитної угоди (між Державною службою автомобільних доріг України та Міністерством фінансів України, яке підписана 20 січня 2011 р.) та Проектної угоди (між Державною службою автомобільних доріг України та Європейським банком реконструкції та розвитку).

За словами голова Державного агенства автомобільних доріг Володимира Демішкана, котрий презентував законопроект сесійній залі, капітально будуть відремонтовані близько 400 км доріг, роботи розпочнуться у липні ц.р.

Нагадаємо, що наприкінці травня ц.р. Президент дав доручення прем'єр-міністру Миколі Азарову та міністру фінансів Федору Ярошенку вирішити питання залучення в 2011 р. додаткових коштів для фінансування дорожньої галузі в сумі 3 млрд грн під державні гарантії.