ua en ru

ВР ратифікувала угоду про ЗВТ з Європейською асоціацією вільної торгівлі

Верховна Рада Україна (ВР) сьогодні, в ході пленарного засідання, прийняла проект закону № 0229 ініційований Кабінетом міністрів України про ратифікацію угоди про вільну торгівлю між Україною та державами ЄАВТ, угоди по сільському господарству між Україною і Королівством Норвегія, угоди по сільському господарству між Україні та Ісландією і угоди по сільському господарству між Україною та Швейцарською Конфедерацією. За ухвалення відповідного законопроекту проголосували 263 народних депутата.

Законом виконуються внутрішньодержавні процедури для набуття чинності угоди про вільну торгівлю між Україною та державами Європейської асоціації вільної торгівлі (ЄАВТ) і трьома двосторонніми угодами про сільське господарство між Україною і Норвегією, Ісландією і Швейцарією, які були підписані 24 червня 2010 р. у м. Рейк'явік.
Угоди спрямовані на створення сприятливих умов для активізації розвитку торговельно-економічного співробітництва між державами, які беруть в них участь. Зокрема, крім передбаченого згаданим угодам поетапного зниження митних бар'єрів, до позитивних рис угод слід віднести ще й той факт, що групи товарів, які експортуються та імпортуються в рамках угод, не конкурують між собою.
У прогнозному періоді, який охоплює 2012-2015 рр., в результаті введення режиму вільної торгівлі між Україною та державами ЄАВТ очікується збільшення надходжень до держбюджету України на суму від 1,5 млн грн в 2012 г до 16,5 млн грн в 2015 р.