ua en ru

ВР ратифікувала протокол про приєднання України до договору про Енергетичне співтовариство

Верховна Рада України (ВР) ратифікувала протокол про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства.

За відповідний законопроект (№ 0198 від 19.11.2010 р.), ініційований Президентом України Віктором Януковичем, проголосували 371 з 394 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі.

Ухвалений акт передбачає набрання чинності протоколу про приєднання України до договору про заснування Енергетичного співтовариства, підписаного 24 вересня 2010 р. в м. Скоп'є (Македонія).

Впровадження норм європейського енергетичного законодавства сприятиме розширенню доступу українських експортерів до енергетичних ринків країн Європи, надасть можливість прямого виходу на кінцевих споживачів, дозволить уникнути посередницьких послуг, створить ринкові умови в енергетичному секторі економіки, які сприятимуть залученню інвестицій для розширення можливостей та удосконалення існуючої енергетичної інфраструктури, сприятиме подальшому розвитку та інтеграції українських енергетичних мереж до європейської системи.

Членство України в Енергетичному співтоваристві передбачає сплату внесків до бюджету Енергетичного співтовариства відповідно до статті 73 договору та статті 3 протоколу.

Методологія визначення розміру внеску ґрунтується на пропорційному розрахунку стосовно валового внутрішного продукта та загальної пропозиції поставки первинних енергетичних ресурсів.

Виконання положень проекту потребує витрат з державного бюджету України.

Нагадаємо, вищезазначенний закопроект Президент України Віктор Янукович 19 листопада вніс на розгляд Верховної Ради України.