ua en ru

ВР розгляне законопроекти щодо залучення іноземних інвесторів в енергетику

ВР розгляне законопроекти щодо залучення іноземних інвесторів в енергетику Віктор Галасюк

Верховна Рада України розгляне законопроекти щодо залучення іноземних інвесторів в енергетику. Про це в ході конференції "День енергоефективності" повідомив голова комітету Верховної Ради з питань промислової політики і підприємництва Віктор Галасюк, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми спільно з авторами з різних партій коаліції подали законопроекти 13/13 14/09. Ці законопроекти встановлюють механізм, за яким інвестор має абсолютно чіткі гарантії, підписуючи енергосервісний контракт, що він з одного боку вкладає кошти в енергомодернізацію, а з іншого боку він протягом визначеного періоду, скільки буде потрібно згідно з договором, буде отримувати свою віддачу. Чисто суму економії, котра утворюється завдяки його інвестицій, тобто, немає економії - немає віддачі для інвестора. Держава в цих умовах не ризикує жодною копійкою, тобто вона не робить ніяких бюджетних вкладень", - розповів він.

За його словами, відповідні законопроекти вже прийняті в першому читанні.
"Вони підготовлені до другого читання, внесені консолідовані поправки експертного середовища. На сьогоднішній день вже проведено обидва профільні комітети - це комітет з промислової політики і підприємництва, а також бюджетний комітет. Ці законопроекти готові до прийняття Верховною Радою в цілому як закони, і ми будемо ставити їх на розгляд наступного сесійного тижня", - сказав Галасюк.

Він зазначив, що їх прийняття дозволить у перспективі забезпечити зменшення енергоспоживання бюджетними установами, число яких досягає 98 тис. на 1 млрд кубічних метрів газу в рік. Крім цього, прийняття зазначених законопроектів сприятиме зменшенню енергоспоживання в бюджетному секторі на 20-30%, а також буде сприяти залученню приватних інвестицій на більш ніж 250 млрд грн.

Нагадаємо, остаточна розробка реформи енергетичного сектора України має завершитися до 12 червня.