ua en ru

ВР просить іноземні парламенти засудити незаконне затримання в РФ журналіста Сущенко

ВР просить іноземні парламенти засудити незаконне затримання в РФ журналіста Сущенко Фото: Верховна Рада України

Проект постанови підтримали 245 парламентаріїв

Український парламент підтримав за основу і в цілому проект постанови №5220 "Про Заяву Верховної Ради України "Про незаконне позбавлення волі українських журналістів Романа Сущенко та Миколи Семени". За документ проголосували 245 парламентаріїв, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, ВР звертається до парламентів держав-членів Європейського союзу, США, Канади та Японії, Європейського парламенту та ряду посадових осіб ОБСЄ про засудження дій Російської Федерації у зв'язку з незаконним затриманням і позбавленням волі українських журналістів Романа Сущенко та Миколи Семени і закликом консолідувати зусилля міжнародної спільноти для їх звільнення

Згідно з документом, голови ВР Андрію Парубію доручено направити текст заяви у парламенти держав-членів і керівництва ЄС, ОБСЄ, Ради Європи, а також США, Канади, Японії та Європейського парламенту.

"Звертаємося до Вас з настійним закликом консолідувати зусилля щодо звільнення українських журналістів владою Російської Федерації, яка грубо порушує права людини, сприяти негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката, утримуваного Романа Сущенко. Тільки спільними діями України і міжнародного співтовариства ми можемо зупинити грубі порушення прав людини, які, на жаль, стають постійною практикою Російської Федерації ", - йдеться в тексті постанови.

Зазначається, що такими діями представники РФ намагаються взяти в заручники тих, для кого захист прав людини і свободи, в тому числі свобода слова, становлять основну цінність і суть їх роботи, а також залякати журналістів.

Крім того, парламент просить міжнародне співтовариство сприяти негайному допуску консульських посадових осіб України та адвоката до журналіста Сущенко, який незаконно утримується, а також - засудити відповідні дії Російської Федерації, які грубо порушують права людини.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада закликає іноземні парламенти засудити заборона Меджлісу в РФ.