ua en ru

ВР продовжила мораторій на купівлю-продаж с/г земель до 1 січня 2013 р

Верховна Рада України продовжила мораторій на купівлю-продаж с/г земель до 1 січня 2013 р. прийнявши в цілому як закон урядовий законопроект № 9586 від 13 грудня 2011 р. "Про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо заборони на відчуження та зміну цільового призначення земель сільськогосподарського призначення". Ініціаторами закон виступили голова фракції Партії регіонів в ВР Олександр Єфремов та народний депутат від фракції ПР Григорій Калетнік. "За" проголосували 275 нардепів.
Метою закону є внесення змін до 14, 15 розділу X Земельного кодексу України і продовження до 1 січня 2013 року дії мораторію на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та зміну цільового призначення земель сільськогосподарського призначення, так як переважна більшість норм закону України "Про Державний земельний кадастр" та нової редакції закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" наберуть чинності у 2013 році.
Запропонований закон передбачає встановити чіткий термін дії заборони на відчуження та зміну цільового призначення земельних ділянок, призначених для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, особистого селянського господарства, а також внесення права на земельну частку (пай) до статутних капіталів господарських товариств, а саме - до 1 січня 2013 року.
Прийняття закону сприятиме більш чіткому регулюванню правовідносин, пов'язаних із відчуженням та зміною цільового призначення земель сільськогосподарського призначення.

Як повідомлялося, 9 грудня Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект "Про ринок земель", яким передбачається купівля-продаж земель сільськогосподарського призначення з 2013 року. Проте того ж дня депутати відмовилися продовжити мораторій, який закінчується з 1 січня 2012 року. Разом з тим, за регламентом, парламент не зможе прийняти закон "Про ринок земель" в цілому до середини січня 2012 року.