ua en ru

ВР ухвалила законопроект Президента про центральні органи виконавчої влади

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, 17 березня, в ході вечірнього засідання ухвалила у другому читанні та в цілому президентський законопроект "Про центральні органи виконавчої влади", що визначає основні завдання, принципи та організацію діяльності центральних органів виконавчої влади, їх види, структуру, компетенцію, місце у системі органів виконавчої влади, соціальне та інше забезпечення працівників центральних органів виконавчої влади.
Відповідний проект (№ 8055 від 02.02.2011 р.) ініційовано Президентом України.
Ухвалений законодавчий акт складається з 5 розділів і містить 27 статей. Встановлює систему, основні завдання, правові засади діяльності, порядок утворення, реорганізації та ліквідації, статус та атрибути центральних органів виконавчої влади.
Документом також передбачається визначення особливості статусу міністерства, повноважень міністра як члена Кабінету міністрів та керівника міністерства; заступників міністра, внутрішню структуру центрального апарату міністерства, тощо.
Згідно із документом, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади утворюються, реорганізовуються та ліквідовуються Президентом України за поданням прем‘єр-міністра. Перший заступник та заступник міністра призначаються на посади за поданням прем‘єр-міністра та звільняються з посад Президентом України.
Прийнятий ВР законодавчий акт містить норми, які регулюють умови оплати праці та інші питання матеріального забезпечення працівників центральних органів виконавчої влади, а також визначають відповідальність посадових осіб міністерств, інших центральних органів влади. Зокрема, встановлюється, що держава має право зворотної вимоги (регресу) до посадових осіб міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, які заподіяли шкоду.
Нагадаємо, 4 березня 2011 р. ВР прийняла за основу законопроект Президента про центральні органи виконавчої влади. Тоді народні обранці ухвалили рішення про прискорену підготовку проекту закону до другого читання.

Вечірня сесія ВР була закрита.