ua en ru

ВР ухвалила законопроект Кабміну про врегулювання відносин власності між Україною та Молдовою

Верховна Рада України (ВР) прийняла проект закону № 0196 від 11 листопада 2010 р. "Про ратифікацію протоколу між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Молдова про внесення змін до угоди між урядом України та урядом Республіки Молдова про взаємне визнання прав і регулювання відносин власності від 11 серпня 1994 ". За ухвалення відповідного законопроекту проголосували 279 народних депутатів.

Законопроект розроблений Кабінетом міністрів України з метою завершення внутрішньодержавних процедур, необхідних для вступу протоколу в силу.
Відповідно до статті 2 угоди між урядом України та урядом Республіки Молдова про взаємне визнання прав і регулювання відносин власності від 11 серпня 1994 р. Критерії для визнання права власності є підпорядкованість підприємств станом на 1 грудня 1990 Ст.1 Протоколу про внесення змін угоди між урядом України та урядом Республіки Молдова про взаємне визнання прав і регулювання відносин власності від 11 серпня 1994 передбачає визнання права власності сторін на підприємства та інше майно, які перебували на 1 грудня 1990 р. у віданні міністерств союзно-республіканського підпорядкування.
Як говориться в пояснювальній записці документа, з прийняттям зазначеного закону, України надасть законні підстави для врегулювання права власності України на частину водозливної греблі Дністровського буферного гідровузла і право власності Республіки Молдова на Первомайський гранітно-щебеневий кар'єр і Чернівецький гравійно-піщаний кар'єр, оскільки зазначені об'єкти знаходилися на 1 грудня 1990 р. у віданні міністерств союзно-республіканського підпорядкування.