ua en ru

ВР відправила на повторне друге читання закон про захист економічної конкуренції

ВР відправила на повторне друге читання закон про захист економічної конкуренції Фото: Верховная Рада (РБК-Україна)

Очікувалося, що прийняття документу посилить захист економічної конкуренції

Народні депутати не підтримали у другому читанні проект закону №6746 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення принципів процесуальної справедливості та підвищення ефективності проваджень у справах про порушення законодавства про захист економічної конкуренції", передає кореспондент РБК-Україна.

Після низки невдалих голосувань за прийняття законопроекту в другому читанні, спікер ВР Андрій Парубій виніс на голосування пропозицію відправити його на повторне друге читання в комітет, його підтримали 238 депутатів ВР.

Проект передбачає внесення змін до основних законів у сфері захисту економічної конкуренції. Він спрямований на закріплення у цих законах прав осіб, які беруть участь у справах, що розглядаються органами АМКУ, гарантій цих прав та механізмів їх реалізації.

Зокрема, законопроект передбачає встановлення строків, протягом яких має бути завершено розгляд справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції. Особа, щодо якої розпочато справу, має право знати у вчиненні якого порушення вона підозрюється та користуватися послугами перекладача.

Планується встановити, що особа, яка бере участь у справі, має право ознайомлюватись із матеріалами справи та усіма доказами, на яких ґрунтуються рішення АМКУ.

Проектом пропонується удосконалення інституту слухання у справі, зокрема, закріплення за особою права до прийняття органом АМКУ рішення у справі бути заслуханою (аналогічно відповідному інституту в конкурентному праві ЄС) незалежною від розслідування спеціальною уповноваженою посадовою особою – уповноваженим зі слухань.

За юридичною особою закріплюється право надавати зауваження та коментарі до пояснень своїх працівників.

Крім того, за особою, яка бере участь у справі, закріплюється право заявляти відводи посадовим особам АМКУ, які здійснюють щодо неї окремі процесуальні дії під час розгляду справи, за наявності на те відповідних підстав.

Проектом також передбачається вдосконалення Програми звільнення від відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій між конкурентами (картелі) ("leniency") та встановлення правил врегулювання спорів у справах про картелі ("settlement").

При цьому забезпечується конфіденційність відносин між юристом та клієнтом ("legal privelege").

Зазначається, що особа, щодо якої прийнято рішення органом АМКУ, має право на оскарження у суді такого рішення.

Автори законопроекту сподіваються, що прийняття проекту сприятиме підвищенню ефективності системи захисту економічної конкуренції та запобіганню необґрунтованому втручанню у свободу підприємництва.

Нагадаємо, Кабінет міністрів пропонує прийняти зміни до деяких законодавчих актів, що стосуються взаємодії уряду з АМКУ.