ua en ru

ВР прийняла закон про акредитацію органів з оцінки відповідності

Верховна Рада України (ВР) прийняла в цілому законопроект № 9389 від 1 листопада 2011 ініційований Кабінетом міністрів України про внесення змін до деяких законів України щодо акредитації органів з оцінки відповідності.

У законі пропонується встановити, що органи з оцінки відповідності, які претендують на призначення виконувати діяльність з оцінки відповідності вимогам технічних регламентів, повинні бути акредитовані національним органом України з акредитації, а в разі, якщо національний орган України з акредитації не здійснює акредитації за відповідної діяльності з оцінки відповідності, - національним органом з акредитації іншої держави.Надання органам з оцінки відповідності, які претендують на призначення, права бути акредитованими національними органами з акредитації інших держав направлено на запобігання створення технічних бар'єрів у торгівлі у разі, коли в Україну не буде здійснюватися акредитація органів з оцінки відповідності щодо певних видів продукції, що є об'єктами технічних регламентів.

У законі пропонується встановити дворічний перехідний період, протягом якого повинна бути проведена акредитація призначених органів з оцінки відповідності та калібрувальних лабораторій, які не мають атестатів про акредитацію.
Крім того, пропонується істотно розширити перелік вимог до організації та діяльності національного органу України з акредитації. Виконання цих вимог перш повинно забезпечувати незалежність національного органу України з акредитації від органів з оцінки відповідності, запобігати виникненню конфлікту інтересів і забезпечувати прозорість у діяльності цього органу, а також забезпечувати належне виконання ним своїх функцій. Крім того, передбачається ввести додаткові вимоги до керівника національного органу України з акредитації, а також чітко визначити перелік підстав його звільнення з посади з метою посилення його захисту від зовнішнього тиску.
Пропонується розширити перелік функцій національного органу України з акредитації, перш за все про міжнародне співробітництво в сфері акредитації. Також передбачається, що національний орган України з акредитації може виконувати функції по акредитації інших осіб, ніж органи з оцінки відповідності, або засвідчення компетентності осіб здійснювати певну діяльність, крім оцінки відповідності, у випадках, встановлених нормативними правовими актами, або за зверненням таких осіб. Надання таких функцій національному органу України з акредитації відповідати міжнародним та європейським практикам діяльності національних органів з акредитації.